2013. február 7., csütörtök

Kukoricás - Csirkés Quiche


Kis családunk NAGY-NAGY kedvence :)
Évekkel ezelőtt a főiskolán kiegészítő tantárgyként felvettem a francia gasztronómiát. Ez azért vicces, mert közgáz szakon végeztem...
A kredit megkapásához az volt a feladat, hogy valami francia ételt készítsünk el, fotózzuk le, s írjunk róla.
Hosszas tanakodás után a quiche-re esett a választásom.
Kiejtése: kis, a francia konyha hagyományos étele, a franciák pizzájának is nevezik. Hidegen és melegen, főételnek vagy akár előételnek is tálalható.
Alapgondolata, hogy egy omlós tésztaágy gazdagon meg legyen pakolva  feltéttel, majd tejszínes tojással lepénnyé sütve.
Szinte bármilyen alapanyagból, maradékokból elkészíthető.



Hozzávalók:

Tésztához:

16 dkg finomliszt
6 dkg vaj
1 tojássárgája
5 dkg sajt 
1-2 ek hideg víz

Töltelékhez:

Kb. fél kg csirkemell apró kockákra vágva
olaj
kukorica
sárga és piros kaliforniai paprika
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Kb. másfél dl tejszín
1 dl tej
reszelt sajt
1 csokor metélőhagyma
2 tojás




Elkészítése:

A sütőt előmelegítem kb. 180 fokra.
A lisztet, vajat, tojássárgáját, reszelt sajtot és a hideg vizet kézzel összedolgozzuk, rugalmas tésztát fogunk kapni. Becsomagolva kb. fél órára hűtőbe teszem a tésztát.
Én van hogy előre megcsinálom, egy napot is jól el van a tészta a hűtőben :)

A piteformát kikenem vajjal. 
A tésztát kiveszem a hűtőből és kinyújtom akkorára hogy befedje a formát.
Sütőpapírt fektetek rá és pl. nyers rizst öntök rá. Ha az nincs otthon jó a bab is, vörös-lencse, bármi.
10 percet sütöm a sütőben, majd leveszem róla a sütőpapírt és még visszateszem sülni egy kicsit (5-8 percre).

A töltelékhez a hagymát apró kockára vágom, olajon megpirítom. Mehet hozzá a fokhagyma, majd erre rá az apróra kockázott csirkemell.
Ezek után mehet hozzá a kukorica, kockára vágott kaliforniai paprika.
Egy külön tálban kikeverem a tejszínt a tejjel, reszelt sajttal,tojással és a felaprított metélőhagymával.

A megsült tésztalapra ráterítem a kész kukoricás-csirkés feltétet, majd ráöntöm a tejszínes-tejes öntetet.
Mehet vissza a sütőbe kb. 45 percre.

Mi mindig friss kevert salátával fogyasszuk főételnek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.