Sokan tartanak a csirkesütéstől, nekem valahogy sosem volt
vele gondom, mindig finomra sikerült.
Nagyon egyszerűen készítem, nincs benne semmi extra. Lehet
simán sóval, borssal ízesíteni, vagy esetleg különböző fűszerkeverékekkel.
Sült csirke |
Póréhagymás francia burgonyapüré |
Hozzávalók:
(4 főre)
A csirkéhez:
Egy nagyobb L-es méretű
egész csirke
Kb. 10 dkg teavaj
mexikói fűszerkeverék
5-6 gerezd fokhagyma
1-2 citrom
1-2 alma
sütőpapír
A metélőhagymás, francia burgonyapüréhez:
Kb. 1,5 kg burgonya
1 dl tejszín
1-2 dkg teavaj
1 tojássárgája
só, friss bors, szerecsendió
friss metélőhagyma
Elkészítése:
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük.
A vajat kicsit megolvasszuk (vagy megvárjuk míg puha lesz
magától J)
és hozzákeverjük a fűszerkeveréket.
Közben megpucoljuk a burgonyát és sós vízben odatesszük főni.
A sütőt bekapcsoljuk kb. 200 fokra.
A csirkét alaposan bedörzsöljük a fűszeres teavajjal.
Kívülről és a bőre alá benyúlva is végig, ettől lesz finom ropogós.
A tepsit befedjük sütőpapírral, ez nagyban leegyszerűsíti
utána a mosogatást majd.
A sütőpapírra mehet a csirke. Mellé szórtam a fokhagymát,
almát, citromot.
Először sütöm 20 percet hasával felfelé, majd utána az
oldalára fordítom és sütöm ismét 20 percet. Ezután jöhet a másik oldala szintén
20 percre és a legvégén legalulra kerül a melle és úgy sütöm az utolsó 20
percben.
Ettől a forgatástól sül szép ropogósra a csirke minden
oldalról. Nekem az oldalán nem állt meg magától, így mellé tettem egy üres
őzgerincformát, azzal támasztottam meg J
Közben, ha már a krumpli puha, hozzáadom a tejszínt,
tojássárgáját, vajat, sót, borsot és a frissen őrölt szerecsendiót és a friss
metélőhagymát. Összetöröm alaposan és már kész is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.