2013. július 9., kedd

Málnás Clafoutis


A clafoutis (ejtsd: klafuti) szerintem a világ egyik legegyszerűbb és egyben legnépszerűbb édessége is. Nem lehet belőle olyan mennyiséget sütni ami el ne fogyna még langyosan :)
Tulajdonképpen ez a franciák tejpitéje (Limousini régióból származik egész pontosan), nagy része gyümölcsből van, ezért is ilyen finom. Az eredeti változat szerint kimagozatlan (!!!) fekete cseresznyéből készül, de bármilyen friss gyümölcsből elkészíthető.
Talán akár mélyhűtött verzióból is összehozható, én azt még nem próbáltam.
Mivel tombol a nyár, jobbnál jobb gyümölcsöket lehet kapni, én ezeket próbálgatom ki szépen sorban az elmúlt hetekben, családom nagy-nagy örömére.

A kész clafoutis


Hozzávalók:

750 gramm málna
125 gramm liszt
50 gramm cukor
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
3 tojás
3 dl tej
margarin/vaj a tál "kivajazásához"


Elkészítése:

Fogok egy piteformát, jól kivajazom vajjal vagy margarinnal, ami van otthon.
Ebbe belemérem a 750 gramm málnát.
Közben összekeverem egy tálban a lisztet a cukorral, egy másik tálban felverem a három tojást a Bourbon vaníliás cukorral, majd utóbbihoz hozzáöntöm a tejet.
A végén a két tál tartalmát összekeverem és a gyümölcsre öntöm.
Légkeveréses sütőnél 180 fokon 40 percig sütöm. 

Akkor jó ha a széle megkeményedik, a belseje meg finom rezgős. Forrón nem lehet jól szeletelni (és a nyelvet is könnyen megégeti:)), langyosan a legfinomabb ;-)

Kimérve a málna a kivajazott tálban

Sütésre várva :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.