2011. november 23., szerda

República de Cuba - Szivar+Rum+Zene

A nyáron Kubában jártam, pontosabban Nászúton voltam :)


Az esküvő után volt egy napunk, amikor kipihenhettük a fáradalmainkat, aztán másnap reggel irány a Liszt Ferenc repülőtér. Frankfurti átszállás, pár óra várakozás, jó pár óra repülés és már ott is voltunk.


S akkor elsőként pár dolgot Kubáról:


Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. 1972 és 1991 között a KGST tagja. Az Egyesült Államok az országtól bérli a haditengerészeti támaszpontjáról és börtönéről hírhedt Guantánamói-öblöt.


A Karib-tenger északi szigete, keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Mexikói-öböl, délről pedig a Karib-tenger mossa határait. Bár sziget, közel van az Amerikai Egyesült Államok déli részéhez, Floridához. Keletről a Bahama-szigetek, délről Jamaica és Haiti a szomszédja, míg pár száz kilométerre nyugatra Mexikó terül el.


Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten.


Egész évben 22-28 fok közötti az átlaghőmérséklet. Az év 300 napján, 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját két évszak határozza meg igazán: egyik a száraz, mely novembertől áprilisig tart, a másik esős, mely májustól októberig.


A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb 80% körül mozog.


(Wikipédia)


Persze Kuba három dologról híres igazán: szivar-zene-rum :)


Helyi idő szerint este 9 körül érkeztünk meg Havannába. Először vízum ellenőrzés, majd egy órácska alatt csomagkeresés, majd a busz megkeresése amely elvileg várt minket, hogy a szállodánkba vigyen. Alvás és másnap indult a városnézés.


Havanna


Havanna életteli, színes, nyüzsgő főváros, ahol mindig van szórakozás, és ahol szép építészeti emlékek maradtak fenn a gyarmati időszakból és későbbi korokból. Sok nevezetessége három kerületben zsúfolódik össze: Habana Viejában (Régi Havanna), Centro Havannában és Vedadóban.



Az első pillantás világosban az utcákra...




Castro ?:)



Koloniláis ruhába öltözött nő



Koloniális ház



Mojitó


Me


Malecón


La Bodeguita Del Medio

(A legendás étterem hírét Ernest Hamingwaynek köszönheti, aki idejárt mojitót inni.)



Homár


Ismét mojitó


Zenészek


Havanna Club



A szállodánk teteje


Capitolio



És ezek a képek már Varadéron készültek


Hotel Melia Varadero egyik étterme




Nászutas ágyba reggeli :)


Al Capone régi háza


távolból a szállodánk....


Óceán part...




Trinidad







Csacsi :)




S a nászutas vacsora...




...de ki emlékszik már arra mit ettünk..:)


Újra Varadero







Csendélet


Kármánék :)


az utolsó este


...indulás haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.