2011. november 29., kedd

Macaron

Mostan színes macaronokról álmodom.
Legszebb a sárga...
...És akarok még sok másszínű macaronot,
bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,
és kellene még sok száz és ezer,
és kellene még aztán millió:
tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,
szemérmetes, szerelmes, rikitó,
és kellene szomorú-viola
és téglabarna és kék is,...
/Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom című verse alapján:)/



Régóta vágyam, hogy ez a bejegyzés megszülessen:)
Én is, mint sokan mások jó sok feljegyzést olvastam már a macaronról, készítéséről, készítésének nehézségeiről. Persze ezek mindig kellőképp el is rettentettek.
Szerencsére Vikó barátnőm is egy ideje így volt ezzel, így végül megszületett az elhatározás, hogy összeállunk és kipróbáljuk magunkat.

(Vikóval)

Elkezdődött a nézelődés, hogy vajon melyik recept alapján is álljunk neki ennek a feladatnak:)
Végül egy nagyon egyszerűt választottunk Latsia oldaláról(latsiakonyhaja.blogspot.com)
Nincs benne elrettentő tojásöregítés és egyéb nehezítő tényező és mégis MŰKÖDÖTT!:)
Persze mint kiderült, azért alaposabban is készülhettünk volna, mert a habnyomónak nem volt meg minden alkatrésze, így a zacskós verziót választottuk és nem sikerültek annyira szépre a kis macaronkák. (Az is meglehet, hogy egyszerűen elsőre csak bénák voltunk:))
De a tészta receptje tökéletes, úgyhogy rövid időn belül újrapróbáljuk más ízben is:)

Hozzávalók:
12,5 dkg darált mandula
25 dkg porcukor
12,5 dkg tojásfehérje (ez kb nekünk is négy tojás volt)
0,75 dl kristálycukor (7,5-8 dkg)
1 ek kakaó (ezt mi is elhagytuk a színe miatt)
ételfesték (folyékony piros ételfestéket használtunk)




Elkészítése:
A darált mandulát és a porcukrot kimértük és összekvertük.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd a vége felé hozzáadtuk a kristálycukrot és az ételfestéket.
Elég sok ételfestéket kellett beletenni, hogy jó erős színe legyen a tésztának. Ez azért szükséges, mert sütés során veszít a színéből.
A cukros mandulát óvatosan a habhoz kevertük.
Most jönne az a rész, hogy nyomózsákba töltjük a ezt, de nekünk csak zacskó állt rendelkezésünkre:)
Szerencsére volt szilikonos sütőlapunk, így azt használtuk. Kb. 50 forintos nagyságú korongokat próbáltunk nyomni.
Ez nehezebben ment, mint gondoltuk volna:) Első körben elég rondácska macaronok születtek, másodikra már sokkal jobb lett:)

30 percig szobahőmérsékleten száradni hagytuk őket. Mikor letelt a 30 perc újjal kicsit le lehet nyomkodni a korongokat, hogy ne legyen farkuk:)
Majd mehet kb. 160 fokos sütőbe 10-12 percre. Az én sütőm viszont ezt egész másképp gondolta, 150 fokra se raktam és 6-8 perc alatt elkészült a macaron.
Az első adagot tovább hagytuk bent és azoknak picit meg is pirult a teteje, szóval elsőre figyelni kell ébren:)
Kicsit hűlni kell őket hagyni és utána simán leemelhetőek akár kézzel is a szilikon lapról.

Csokoládé krém (ganache)
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
3,5 dkg vaj

Mindent összeolvasztunk és megvárjuk míg lehűl és krém lesz belőle.
Mi kevesebb hozzávalóból készítettük és mikróban melegítettük, úgy is jó lett.

A csokoládé ganache-sal megkenünk egy macaront és ráillesztünk egy másik macaront.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.