2011. november 30., szerda

Mandulás Körtetorta



Hozzávalók:
nagyobb tortaformához)

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 ek tejföl
fél citrom reszelt héja
0,5 dkg vaníliás cukor
csipet só
0,25 dkg sütőpor


A töltelékhez:
1 kg körte
1 kk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 ek cukor
fél citrom leve
0,5 dkg vaníliás cukor
5 dkg szeletelt vagy durvára tört mandula
2 ek baracklekvár


Elkészítése:
1. A friss körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk és fahéjas, szegfűszeges, cukros, citromos vízben félpuhára főzzük, majd a levéből kiszedve félretesszük.
2. A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk.
3. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját és összegyúrjuk. Ha kell, hozzáadunk 1-2 ek tejfölt, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk.
4. Ha összegyúrtuk, hűtőbe tesszük 1 órára.
5. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformát.
6. Ha letelt az egy óra, a linzertészta felét kinyújtjuk és a tortaforma aljába egyengetjük és 10 percig sütjük.
Ekkor kivesszük, vékonyan megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk mandulával, elosztjuk rajta a körtecikkeket, meghintjük vaníliás cukorral és a maradék linzertésztát burgonyareszelőn ráreszeljük a tetejére.
40-50 percre visszatesszük a 180-fokos sütőbe. A
z a jó, ha a teteje aranybarnára sül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.