2012. november 9., péntek

Tarte Tatin



Egy szelet Tarte Tatin


Ez a finom francia édesség egy gyümölcstorta, melyet fordítva sütünk meg.  "Fordított" almatortának is nevezik.
Hozzávalói a sok-sok alma, vajas tészta és a karamell, bár más gyümölccsel is el lehet készíteni. Legtöbbször körtével szokták még, de akármi mással is meg lehet próbálni. Nagyszerű sütemény a hideg őszi estékre :)

A sütemény eredete kissé homályos, de a legenda szerint elsőre csupán egy véletlen baleset miatt készült el a Hotel Tartin-ban Lamotte-Beuvron-ban Franciaországban 1880-ban. A szállodát két lánytestvér üzemeltette, Stéphanie és Caroline Tatin.
A legismertebb történet talán az, hogy Stéphanie Tartin egy hagyományos almás pitét szeretett volna sütni, de  túl sokáig hagyta a tűzön az almát, vajat és cukrot. Megérezte az égett szagot és megpróbálta megmenteni az edényt úgy, hogy tésztát tett az egész tetejére és az edényt betette a sütőbe.
Mikor elkészült,megfordította a tortát és maga is meglepődött, hogy a hotel vendégeinek mennyire ízlett ez.

Persze azóta találtak feljegyzéseket 1841-ből is, amikor már készült fejjel lefelé fordított torta, de az igazság homályba vész. :)

Az alap-hozzávalók mindig ugyanazok, de többféle módon is el lehet készíteni a tortát, én egy viszonylag egyszerűt próbáltam ki. Íme:

Hozzávalók:

A "felső" részhez:

10 dkg vaj
20 dkg cukor
1 nagy citrom leve
fahéj
6 db szép nagy alma 

A tésztához:

20 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3 ek. hideg víz

Elkészítése:

1. A tésztához valókat gyorsan kimérjük és még hidegen összegyúrjuk. Amikor kész, fél órára betesszük a hűtőbe.
2. Közben megpucolom az almákat, kivágom a magházukat és felvágom őket nyolc-nyolc cikkre.
3. A vajat a cukorral egy vastag aljú serpenyőben főzzük össze, egészen addig míg elkezd karamelizálódni.
Nem kell megijedni ha ez sok ideig tart. Érdemes nagy lángon csinálni ezt és folyamatosan ott lenni mellette és figyelni rá, nehogy odaégjen.
4. Mikor a cukor karamelizálódott, mehet bele a cikkekre vágott alma, a citrom leve és egy kis fahéj, ízlés szerint.
Elsőre kicsit megdermed a karamell, ettől sem kell megijedni, majd míg az alma párolódik, szépen felolvad újra.
5. Nagy lángon, óvatosan kavargatva addig főzzük, míg az alma kicsit megpuhul.
6. Ha minden kész, az almát beleöntöm a piteformába. Én megpróbáltam szépen sorba rendezni az alma cikkeket, de a kisebb darabok jobban szétfőttek sajnos,azokat a közepére halmoztam.
Van aki simán rusztikusan csak beleönti a piteformába az almát, kinek hogy tetszik.
7. A tésztát kiveszem a hűtőből, kinyújtom és szépen az almák tetejére helyezem, úgy hogy egy centi túllógás legyen a szélén.
Ezt az egy centit nyomkodjuk az almák és a forma közé.
8. Szurkáljuk meg a tésztát villával, majd mehet a 180 fokos sütőbe kb. 20 percre.

Mikor kész, kivesszük a sütőből, a forma tetejére teszünk egy nagy tányért és egy gyors mozdulattal megfordítjuk azt, hogy talpra álljon a Tarte Tatin.
Van aki melegen szereti, van aki hidegen, esetleg egy gombóc vanília fagylalt is passzolhat mellé :)

Pár kép, lépésről lépésre:

Az alma a karamelizálódott cukorral-vajjal

...már belerendezgetve az egész a sütőformába

Rátettem a tésztát a tetejére, ráhagytam egy centit.

A ráhagyott egy centit benyomkodtam az alma és a sütőforma közé.

Sütés után :)

Átfordítva táynérra

S egy jól megérdemelt szelet :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.