2012. november 29., csütörtök

Csirke-Curry


Egyszerű étel, mégis az egyik kedvencem. Kevés munka, sok-sok íz, tipikus indiai étel.

A curry egy Indiából származó fűszerkeverék, amely igen nagy népszerűségnek örvend mindenhol.
Állandó összetevői: chili, mustármag, kömény, őrölt kurkuma, friss curry levelek.
Alapszabály, hogy soha ne a húsra szórjuk, hanem kevés langyos olajban keverjük ki és mint egy páccal, kenjük be a húst vele.

Sajnos a kép rémes, nem látszik rajta a curry szép színe és  az étel levesessége...de jobb híján ... :)


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg csirkemell
  • 1 szép nagy piros kaliforniai paprika
  • egy doboz kókusztej (konzervbe lehet kapni nagyobb hipermarketekben)
  • 2-3 ek currypor
  • 1-2 friss,piros chili paprika vagy esetleg habanero 
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 lime
  • só, frissen őrölt bors
  • natúr joghurt a tálaláshoz
  • rizs 
  • friss koriander

Elkészítése:

  • A hagymát és fokhagymát megpucoljuk. A hagymát lereszeljük nagy-lyukú reszelőn, a fokhagymát finomra zúzzuk.
  • A kaliforniai paprikát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, de akár botmixer segítségével össze is zúzhatjuk teljesen, kinek hogy tetszik.
  • A húst kis kockákra vágjuk, vagy csíkokra, ahogy sikerül. Megsózzuk, megborsozzuk őket.
  • A chili paprikát kimagozzuk (erre figyeljünk!) és apróra vágjuk, vagy vékony csíkokra.
  • Egy edényben összekeverjük a kókusztejet, curryt, cayanne borsot, gyömbért és hozzáreszeljük a lime héját.
  • Egy serpenyőben olajat melegítünk, rádobjuk a lereszelt hagymát, majd a  zúzott fokhagymát és a kaliforniai paprikát  kicsit megpirítjuk őket. Ha kész, kiszedem egy tányérra és a maradék olajon a csirkét is előpirítjuk.
  • Ha a csirke megpirult rádobjuk a hagymás keveréket és az előzőleg bekevert fűszeres-kókusztejes keveréket, megsózzuk, megborsozzuk, visszatesszük erős lángra és kevergetve felforraljuk. Ezután lefedjük és közepes tűzön kb. negyed óra alatt készre főzzük.
  • Tálaláskor mélytányérba szedjük egy kis jázmin rizzsel (én általában az egészség megőrzése végett barna rizst használok), a tetejére pár kanál natúr joghurtot szedünk és megszórjuk friss koriander-zölddel. 
  • Ha ez nem áll rendelkezésünkre,akkor enélkül is nagyon :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.