2009. december 1., kedd

Csülkös bableves, mákos szilvás gombóc





Mindig rá kell döbbennem, hogy legjobban főzni: egyedül lehet.
Megivel előre megbeszélt főzőprogram keretében egyik este főzni kezdtünk. Persze ilyenkor a beszélgetés és az a kikészített pohár bor elvonja az ember figyelmét a főzésről… Kész csoda, hogy az ilyenkor ételek is ehetőre sikerednek:-D

Csülkös bableves



Hozzávalók:

egy kisebb csülök
fejtett bab (vagy aki kényelmesebb, mint barátnőm : konzerves bab)
babérlevél
vöröshagyma
fokhagyma
sárgarépa, fehérrépa, zeller
némi zsiradék
pirospaprika
liszt
a tálaláshoz tejföl

A füstölt húst vagy áztatjuk egy pár órán át főzés előtt, vagy előfőzzük, mi az utóbbit választottuk. Takaréklángon főztük a csülköt kb. 3-4 órán át, hogy kifőjön a csülökből a „sósság”. Amikor a hús megpuhult és már az egész lakás füstölt csülök illatot áraszt, akkor egy másik lábosba beledobálom egészben a hagymát, a fokhagymát, babérlevelet, megpucolt és felkarikázott zöldségeket, felengedem vízzel, átemelem a csülköt, sózom (nagyon kicsit!), borsozom és főzni kezdem őket.
Mivel mi közben szilvás gombócot is csináltunk, így a gombóc tésztájából csipetkét is készítettünk, mikor a leves már kész volt (meg se tudom tippelni ez mennyi idő, mert jó társaságban ugyebár repül az idő ) beledobáltuk őket.
Tálaláskor tejföl jár hozzá és akinek van kenyere (már aki tart olyat otthon, ugye Megi?!:) ) azt is ehet hozzá:)

Mákos szilvás gombóc



Hozzávalók:

kb. másfél kg krumpli (azért csak kb., mert valakinek még mérlege sincs?!:) )
kb. fél kg liszt
1 csipet só
1 ek búzadara
35 g olvasztott vaj
fél kg szilva, fahéj, cukor

A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a sót, a búzadarát, a tojást és annyi lisztet, hogy közepesen lágy állagú tésztát gyúrjunk.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Kis kristálycukrot és fahéjat szórunk a közepébe.
Egy nagy lábosban sós vizet forralunk.
Lisztezett felületen a tésztánkat 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kb 7cm x 7 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. Mindegyik négyzetre egy kis szilva jut és négy csücskét felül összecsippentve gombóccá formáljuk.
Több adagban főzzük ki a gombócokat, mert különben összeragadnának.
Ha a gombóc feljött a víz tetejére, még várunk 1-2 percet (attól függ mennyire vékonyra nyújtottuk a tésztát), majd kihalásszuk a gombóckát, leöblítjük. Megforgatjuk porcukros-mákos morzsában és már tálalhatjuk is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.