2009. december 1., kedd

Szőlős sajttorta




Ez a torta szintén a hétvégén készült, ez volt a születésnapi torta. Olyat szerettem volna, amilyet már valamelyest próbáltam régebben, de mégis új és különleges.
Ez a torta szép, finom, és ha valaki csinált már sütés nélküli tortát…akkor talán már csukott szemmel is megy neki az elkészítése:)

Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg darált mandula
15 dkg vaj
20 dkg cukor
késhegynyi sütőpor
50 dkg nagy szemű szőlő (vegyesen piros és fehér)
2 evőkanál zselatin
25 dkg mascarpone
egy citrom reszelt héja
3 dl tejszín

A lisztet a darált mandulával, vajjal, 10 dkg cukorral és sütőporral gyorsan összedolgozom, majd a tésztát fél órára hűtőbe teszem.
Ezután a tésztával egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk úgy, hogy az oldalát is befedje, majd 200 Celsius fokra melegített sütőben (légkeverésesnél 180 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük.
Közben a szőlőt megmossuk és leszemezzük.
A zselatint egy kis vízben feloldjuk, majd melegíteni kezdjük. Mielőtt forrni kezdene, lehúzzuk a tűzről és megvárjuk, míg kicsit kihűl (persze ne várjunk sokáig, ahogy én tettem, mert akkor megdermed, :) viszont ha újra felmelegítjük még azután is tökéletes lesz :) ) és a mascarpone sajtba keverjük, a maradék cukorral és a reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a szőlőszemek 2/3-val a sajtba forgatjuk. A masszát a már kész kisütött tésztánkra a formába öntjük és a hűtőszekrényben kb. négy órán át hűtjük.
A maradék szőlőszemekkel díszítjük a tortát.

Elkészítési idő kb.: 50 perc, plusz a hűlés
Az eredeti recept a Magyar Konyha egy régebbi számából való.

2 megjegyzés:

  1. Te kis mókamester! Hát ez nem sütés nélkül készül :) Vagy ez valami lépcsõfok a tapasztalt háziasszony fejlõdésében, hogy aki tud sütés nélkülit, az már tud sütni is? ;)

    VálaszTörlés
  2. "Csak a tésztát kell sütni, a tortát nem. Bocsánat :)"

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.