2013. január 8., kedd

Lasagne friss tésztából



A kis kedvenc


Még tavaly karácsonyra kaptam egy nagyon jó kis Atlasz tésztagépet. Nem mondom, hogy minden nap használom, de már nem akarnék nélküle élni :)
A legjobb tészta fele részt fehér lisztből, fele részt durum réteslisztből készül. Minden 20-30 dkg-hoz egy tojást kell hozzátenni és annyi vizet amivel még kemény, de jól gyúrható tésztát kapunk.
Nekem nem mindig van itthon durum rétesliszt, ilyenkor simán fehér lisztből készítem a tésztát, úgy is mindig nagyon finomra sikerül.
Kinyújtás előtt egy 20-30 percet pihentetni kell a tésztát.

Pár fázisfotó:

A tésztagép felszerelve, a tészta kész :)

A kinyújtott tészta...

...és a sajátos tésztaszárító eszközöm :)


Én a lasagne raguját nagyjából ugyanúgy szoktam csinálni, mint a bolognese-t.

Hozzávalók:

  • egy nagy fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • két szál sárgarépa
  • pár szál zellerszár, de ha nincs itthon akár zeller gumó is mehet bele
  • paradicsompüré
  • darabolt konzerves paradicsom
  • friss fűszernövények
  • 1-2 dl vörösbor
  • fél kg darált marhahús

Elkészítése:

  • A vöröshagymát apró kockákra vágom. Egy serpenyőbe olajat hevítek, rádobom a hagymát és üvegesre pirítom. Amikor ez megvan, mehet bele a zúzott fokhagyma.
  • Erre megy a darált marhahúsi, só, frissen őrölt bors és az apróra vágott friss fűszernövények, mint például: kakukkfű, bazsalikom. Persze ha nincs épp otthon friss, szárított is jó.
  • Mehet bele a lereszelt sárgarépa és darabolt zellerszár/ lereszelt zellergumó.
  • Kicsit főzöm, majd felöntöm az 1-2 dl vörösborral és lefedve főzöm tovább míg a hús finom puha nem lesz.
  • Ezután ráöntöm a kb. fél liternyi paradicsompürét (egy doboz) és a darabolt paradicsomot. Kicsit még összefőzöm őket és már kész is a ragu.
Születésnapomra kaptam ezeket a pici sütőbe is használható tálakat, így mostanában a lasagnét mindig ebben csinálom, annyi kis tálat kell megtölteni ahányan leszünk, egyszerű. Viszont a kész képek ezért el is maradnak mindig, mert ebben sok nem látszik ki a ételből csak a teteje :o

A ragu főzés közben...

A tálkák amelyek az összeállításra várnak már csak :)

A lasagne-hoz mindig csinálok besamel mártást is. Talán így friss tésztánál nem is lenne rá szükség, viszont finom, így inkább elkészítem azt is :)

Besamel-mártás:

  • 2 ek. vaj
  • 2 ek. liszt
  • fél liter tej
  • só, bors, szerecsendió 
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet és lassú tűzön megpirítjuk.
A forró tejet állandó kevergetés közben, apránként hozzáöntjük. Amikor kész, sóval, friss borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.



Ezután jön az étel összeállítása:


  1. Kicsit beolajozom a tálakat, majd mehet egy réteg tészta.
  2. A tésztára besamel mártást kenek.
  3. Arra mehet a húsos ragú.
  4. Majd ezeket ismételgetem, míg tele nem lesz a tálka.
  5. Tetejére kemény sajtot reszelek és mehet is a sütőbe 20-30 percre. Légkeverésnél kb 170-180 fokon szoktam sütni.
Ebben az ételben az a jó, hogyha vendégeknek csináljuk akkor előre össze lehet állítani és így aznap már csak be kell tolni a sütőbe, nincs vele sok macera :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.