2010. január 5., kedd

Visszatérés

Most már nagyon szégyellem magam….Annyi ideje nem írtam a blogomat, hogy az már felháborító önmagam számára is :)

A karácsonyi családlátogatások, főzések elvették minden időm és energiám. Viszont elkezdődött 2010 és gondoltam összeszedem magam és gondolataimat:)

Elsőként adós maradtam a lányokkal együtt tartott Chrismtas Party menüjével.
Persze azért nagyban hozzátartozik az igazsághoz, hogy az érdem nem csak az enyém, nem egyedül főztem. Minden ételt Vikcsivel együtt főztünk meg, ami egy kétnapos folyamat volt.

Előételnek a már jól bevált parmezános-rozmaringos burgonya krémleves került a tányérba, ami mindenkinek nagyon ízlett…merték volna azt mondani, hogy nem ízlik nekik…:)

Sajnos képeket csak a telefonommal tudtunk készíteni az ételekről, így a képek nem a legszebbek, nem a legjobbak…de a mieink:)

Főételnek kétféle ételt kellett elkészíteni, mert Viki nem eszik halat…mi hárman meg igen,úgyhogy végül úgy gondoltuk inkább többféle legyen az étel, minthogy valaki éhen maradjon.

Viki főétele a „gyors gesztenyés pulyka” volt Stahl Judit ünnepi különszámából.




Hozzávalók:

• 20 dkg magozott aszalt szilva
• kb 1,5 dl száraz vörösbor
• 60 dkg pulykamellfilé, ujjnyi csíkokra vágva
• só és frissen őrölt bors
• 2 púpos evőkanál finomliszt
(én étkezési keményítővel helyettesítettem barátnőm lisztérzékenysége miatt)
• 6 dkg puha vaj
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
• 2 csokor újhagyma, apróra vágva (csak a fehér része)
• 30 dkg gesztenye
• 1 húsleveskocka

Sűrítéshez:

• 3 dl tejszín
• 2 teáskanál étkezési keményítő
• 3 evőkanál aprított, friss kakukkfű




Az aszalt szilvát felfőzzük annyi vörösborban, amennyi ellepi, és a borban hagyjuk kihűlni. A felcsíkozott pulykamellfilét sózzuk-borsozzuk, összeforgatjuk a liszttel(keményítővel).

Egy mélyebb serpenyőben összeolvasztunk 2 dkg vajat és az olaj felét, nagy lángon megforrósítjuk, majd mérsékelt tűzön halvány aranybarnára előpirítjuk a húscsíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük.

Az eddig használt edényben vajon megfonnyasztjuk az újhagymát, hozzákeverjük a fokhagymát, majd beletesszük az edénybe az előpirított húst, a vörösboros aszalt szilvát és a megfőzött, meghámozott gesztenyét.

Az egészet felöntjük 5 dl vízzel, hozzámorzsoljuk a húsleveskockát, és nagy lángon kevergetve felforraljuk. Ekkor rögtön lefedjük, és mérsékelt tűzön, néha megkevergetve, kb. 20-25 percig főzzük, hogy a pulykacsíkok omlósan puhák legyenek. Ezalatt kézi habverővel csomómentesre keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel, és belevegyítjük az aprított, friss kakukkfüvet: ez lesz a sűrítés.
Amikor a hús már puha, hozzáöntjük a tejszínes-kakukkfüves sűrítést, sózzuk-borsozzuk, és mérsékelt lángon kevergetve 1-2 perc alatt selymesre sűrítjük.
És már kész is vagyunk!:)

Ehhez az ételhez utolsó percben mandulás-fokhagymás krumpli fánkot választottunk köretnek.

Hozzávalók:

• 5 dkg mandula
• bő fél kg krumpli
• 1 tojássárgája
• 2 és fél dkg puha vaj
• só és frissen őrölt bors
• frissen reszelt szerecsendió

a párolt hagymához:

• 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
• 3 evőkanál olaj
• 2 és fél dkg puha vaj
• só és frissen őrölt bor

Összeolvasztjuk az olajat és a vajat egy teflonserpenyőben. Hozzászórjuk a hagymát, sózzuk-borsozzuk, és lefedve, néha megkevergetve mérsékelt tűzön 10 perc alatt puhára fonnyasztjuk. Ekkor erősítünk a lángon, levesszük róla a fedőt, és további pár percig kevergetjük, hogy aranybarna legyen. Félretesszük kihűlni.

A mandulát egy nagy, száraz serpenyőben pár perc alatt mérsékelt tűzön megpirítjuk, ha kihűl, durvára daráljuk.

A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, alaposan áttörjük, és hagyjuk kéz melegre hűlni. Fontos, hogy a krumplit jól áttörjük, különben darabkák maradnak benne és nehéz lesz formázni. Mi legalábbis ebbe a hibába estünk:)

A kihűl, áttört krumplihoz hozzákeverjük a tojássárgájákat, a puha vajat, a párolt hagymát és a durvára darált mandulát. Sózzuk, alaposan borsozzuk és megszórjuk a reszelt szerecsendióval.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tojássárgájákat elhabarjuk 1 evőkanál vízzel és 1 csipet sóval, sütőpapírt terítünk egy tepsire.
A krumplis keverék harmadát csillagcsöves habzsákba töltjük, és az egyik tepsire 4 cm átmérőjű, kb. 3-3 és fél cm magas kupacokat nyomunk ki belőle egymástól kb. 3 cm-re. Vékonyan megkenjük őket habart tojássárgájával, és 15-20 perc alatt megsütjük a sütőben.

Persze nekünk sietnünk kellett Vikivel és így elkezdtünk hibát hibára halmozni Nem sikerült rendesen áttörni a krumplit (nem is értjük hogy lehet azt:)) így nem jött ki a csillagcsövön semmi…úgyhogy kicsit változtattunk, lágyítottunk, nagyobb csövet használtunk és a végén nem maradt energia arra, hogy megkenjük őket…:)
De így is nagyon szép és finom lett a végére!:)


A másik főétel pisztráng lett. Mindenképp szerettem volna karácsonyra a lányoknak halat csinálni és vásárlás közben nagyon szép kis pisztrángokat találtam…így hirtelen ötlettől vezérelve gyorsan megvettem őket
A halacskákat megmostam, megsóztam, megborsoztam és egymás mellé, alá-fölé fektettem őket.




Nem akartam túl nagy íz kavalkádot, mert már előre kitaláltam, hogy mi lesz hozzá a köret. Így puha vajat, sóztam-borsoztam, hozzáreszeltem friss gyömbért, hozzáaprítottam friss rozmaringot. Még egy kis reszelt citromhéj, fokhagyma és irány a bot mixer.
Minden halacska pocakjába tettem a fűszervajból és betoltam őket a sütőbe.

Emellé a fogás mellé néztem ki a krumpli saláta aiolival és sült fokhagymával-t

Hozzávalók:

• 1 kg krumpli
• 1 fej lilahagyma
• 1 evőkanál só
• 1 kávéskanál porcukor
• 2 evőkanál fehérborecet

Az aiolihoz:

• 1 nagy csipet sáfrány
• 2 gerezd fokhagyma, megpucolva és finomra reszelve
• 1 evőkanál citromlé
• só és frissen őrölt bors
• 2 tojássárgája
• fél dl extra szűz olíva olaj
• 2 és fél dl napraforgóolaj

A sült fokhagymához:

• 15 dkg vaj
• 15 dkg fokhagyma, gerezdekre szedve és megpucolva
• só és frissen őrölt bors

Az összeállításhoz:

• 1-1 dl tejföl és habtejszín

A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, karikákra vágjuk. A lilahagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, aztán gyűrűkre szedjük és felaprítjuk. A krumplit és a lilahagymát soronként egymásra rétegezve beletesszük egy nagyobb műanyag dobozba, és soronként mindig megsózzuk kicsit. Végül meghintjük a tetejét porcukorral, rálocsoljuk az ecetet, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha kihűl, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. (Ezt a részét persze, akkor olvastuk mikor készítettük az ételt, a vendégek megérkezése előtt pár órával:) )

Az aiolihoz a sáfrányt 1 evőkanál forró vízbe áztatjuk, félretesszük. A tojássárgájákat összekeverjük a reszelt fokhagymával és a citromlével, sózzuk-borsozzuk, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve lassan, szinte cseppenként beledolgozzuk az olíva olajt. Ezután robotgépre váltunk, és még apránként hozzákeverjük a napraforgó olajt, majd áztatóvízével együtt a sáfrányt. Most esetleg újra sózzuk-borsozzuk, és amennyiben nem használjuk rögtön, 1-2 napra hűtőbe tesszük.

A sült fokhagymához a vajat mérsékelt tűzön kevergetve megolvasztjuk egy teflonserpenyőben. Hozzáadjuk a fokhagymát, jól összeforgatjuk vele, és a gerezdeket 13-15 perc alatt, lefedve, néha megkevergetve arany barnára puhítjuk.
Az aiolihoz robotgéppel hozzádolgozzuk a tejfölt és a tejszínt, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a krumplit, a lilahagymát és a sült fokhagymát.




És persze kihagyhatatlan a 2009. év karácsonyi itala.

Kir Royal: 1 rész feketeribizli-likőr és 9 rész jégbehűtött, száraz pezsgő
Megtekinthető…a kezünkben a fényképeken:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.