Minden évben Húsvétkor sütök kalácsot, elhagyhatatlan családi tradíció ez már nálunk.
A tésztát összekeverem, majd általában berakom a kenyérsütőgépbe a dagasztó programmal. Ez a program dagaszt is és keleszt is, így ezeket a lépéseket ki lehet hagyni, elég kényelmes:)
Bár most nincs Húsvét, sőt a közelében sem járunk, egyik este beugrott hogy én mennyire ennék egy kis kalácsot, így gyorsan neki ugrottam.
Annyi változtatást tettem, hogy nem került sáfrány a tésztába, sőt mindent csak beleöntöttem a kenyérsütőgépbe, majd miután láttam hogy a dagasztás már kész, kivettem egy percre a tésztát és kb. 2 evőkanál kakaót is hozzákevertem a tésztához, hogy szép kakaós-csíkos legyen :)
Utána visszadobtam a gépben és hagytam hogy keljen a tészta tovább.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 0,5 kg liszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 2 kávéskanál só
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- + 1 tojássárgája megkenni a tésztát
A hozzávalókat összekeverjük, a tésztát megdagasztjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen négy részre osztjuk és rudat sodrunk belőlük.
A fonáshoz a négy tésztarudat kitesszük magunk elé egymástól néhány centiméterre, és úgy igazítjuk őket, hogy felénk eső végek összeérjenek. A végét összecsípjük és befontjuk.
Megkenjük a tojás sárgájával a tetejét és előmelegített 200 fokos (légkeverésnél) sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Nekem épp hogy csak nem égett meg, sütő függő a hőfok, érdemes figyelni!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.