A kis kedvenc |
Még tavaly karácsonyra kaptam egy nagyon jó kis Atlasz tésztagépet. Nem mondom, hogy minden nap használom, de már nem akarnék nélküle élni :)
A legjobb tészta fele részt fehér lisztből, fele részt durum réteslisztből készül. Minden 20-30 dkg-hoz egy tojást kell hozzátenni és annyi vizet amivel még kemény, de jól gyúrható tésztát kapunk.
Nekem nem mindig van itthon durum rétesliszt, ilyenkor simán fehér lisztből készítem a tésztát, úgy is mindig nagyon finomra sikerül.
Kinyújtás előtt egy 20-30 percet pihentetni kell a tésztát.
Pár fázisfotó:
A tésztagép felszerelve, a tészta kész :) |
A kinyújtott tészta... |
...és a sajátos tésztaszárító eszközöm :) |
Én a lasagne raguját nagyjából ugyanúgy szoktam csinálni, mint a bolognese-t.
Hozzávalók:
- egy nagy fej vöröshagyma
- 2 duci gerezd fokhagyma
- két szál sárgarépa
- pár szál zellerszár, de ha nincs itthon akár zeller gumó is mehet bele
- paradicsompüré
- darabolt konzerves paradicsom
- friss fűszernövények
- 1-2 dl vörösbor
- fél kg darált marhahús
Elkészítése:
- A vöröshagymát apró kockákra vágom. Egy serpenyőbe olajat hevítek, rádobom a hagymát és üvegesre pirítom. Amikor ez megvan, mehet bele a zúzott fokhagyma.
- Erre megy a darált marhahúsi, só, frissen őrölt bors és az apróra vágott friss fűszernövények, mint például: kakukkfű, bazsalikom. Persze ha nincs épp otthon friss, szárított is jó.
- Mehet bele a lereszelt sárgarépa és darabolt zellerszár/ lereszelt zellergumó.
- Kicsit főzöm, majd felöntöm az 1-2 dl vörösborral és lefedve főzöm tovább míg a hús finom puha nem lesz.
- Ezután ráöntöm a kb. fél liternyi paradicsompürét (egy doboz) és a darabolt paradicsomot. Kicsit még összefőzöm őket és már kész is a ragu.
Születésnapomra kaptam ezeket a pici sütőbe is használható tálakat, így mostanában a lasagnét mindig ebben csinálom, annyi kis tálat kell megtölteni ahányan leszünk, egyszerű. Viszont a kész képek ezért el is maradnak mindig, mert ebben sok nem látszik ki a ételből csak a teteje :o
A ragu főzés közben... |
A tálkák amelyek az összeállításra várnak már csak :) |
A lasagne-hoz mindig csinálok besamel mártást is. Talán így friss tésztánál nem is lenne rá szükség, viszont finom, így inkább elkészítem azt is :)
Besamel-mártás:
- 2 ek. vaj
- 2 ek. liszt
- fél liter tej
- só, bors, szerecsendió
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet és lassú tűzön megpirítjuk.
A forró tejet állandó kevergetés közben, apránként hozzáöntjük. Amikor kész, sóval, friss borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Ezután jön az étel összeállítása:
- Kicsit beolajozom a tálakat, majd mehet egy réteg tészta.
- A tésztára besamel mártást kenek.
- Arra mehet a húsos ragú.
- Majd ezeket ismételgetem, míg tele nem lesz a tálka.
- Tetejére kemény sajtot reszelek és mehet is a sütőbe 20-30 percre. Légkeverésnél kb 170-180 fokon szoktam sütni.
Ebben az ételben az a jó, hogyha vendégeknek csináljuk akkor előre össze lehet állítani és így aznap már csak be kell tolni a sütőbe, nincs vele sok macera :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.