A történetírók szerint az általunk is ismert tészta az arab hódítókkal jelent meg Szicíliában és terjedt el észak felé. Mivel az itáliai félszigeten a klimatikus és egyébé körülmények is jobban kedveztek a durumbúzának, így aztán érthető módon az lett az alap.
Hiába olyan népszerű a bolognai spagetti a világ jelentős részén, Bolognában sosem létezett, mivel ott a ragut alapvetően a helyi, tojásos tagliatelle vagy lasagne tésztával szolgálják fel. A spagetti viszont jellemzően Nápolyból származó (száraz) durumtészta, ennek megfelelően a hozzá készített szósz állaga sokkal testesebb,mert jobban megmarad a csúcszósabb spagettin, mint a bolognai változat.
Elég nehéz megmondanom miből mennyi kell, mert én általában érzésre csinálom.
Általában fél kg darált marhahúst csinálok meg, 3-4 szál sárgarépát, egy nagy vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, 2 dl vörösbor és ehhez kb. fél liternyi paradicsomszószt
Hozzávalók:
- darált marhahús
- vörösbor
- zellerszár
- sárgarépa
- vöröshagyma
- fokhagyma
- spagetti
- friss fűszernövények (kakukkfű például)
- kemény sajt
- paradicsomszósz vagy darabos paradicsom konzerv
- só, bors
Elkészítése:
- Megpucolom a vöröshagymát, fokhagymát, répát.
- A vöröshagymát, fokhagymát, répát, zellerszárat nagyobb darabokra vágom és beleteszem őket az aprítógépbe.
- A jól felaprított zöldségeket elkezdem serpenyőben egy kis olajon sütni. Azt mondják addig kell ezt sütni míg már majdnem odaég. Villanytűzhelyen ez elég sok idő, gázon már gyorsabban megy:)
- Erre mehet rá a darált marhahús, só, frissen őrölt bors.
- Kicsit főzöm a húst, aztán felöntöm 1-2 dl vörösborral és egy ideig még fedő alatt párolgatom.
- Legvégül mehet rá a paradicsomszósz vagy a darabos paradicsom konzerv és a friss felaprított fűszernövény.
- Eközben a a tésztát megfőzöm, a sajtot lereszelem.
- A szószt, tésztát, sajtot egy nagy lábosban egy kis olívaolajjal összekeverem és lehet is tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.