Van pár olyan konyhai gépem, eszközöm amikért viszonylag sokat kampányoltam, megkaptam és a férjem szerint mégse használom őket eleget:)
Ilyen a kenyérsütő gép is. Belátom, idényszerűen használom ezt a gépet is, mégse tudnék nélküle élni:)
Egy ilyen megjegyzés után lapoztam át a Good Food magazin januári számát, amiben megtaláltam ezt a nagyszerű receptet.
Az eredeti recept szerint mákkal és szezámmaggal készül ez a kenyér, sajnos nálam épp nem volt itthon mák, így annyival több szezámmagot használtam.
Hozzávalók:
- 500 g kenyérliszt (BL-80)
- 1 evőkanál szezámmag + egy kevés a tetejére
- 1 evőkanál mák + egy kevés a tetejére
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 300 ml kézmeleg víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz
Elkészítése:
- A lisztet, élesztőt, magokat és a sót egy nagy tálba összekeverjük. Egy másik tálba mehet a víz, olaj és a méz, ehhez folyamatos kevergetés mellett hozzá keverjük a száraz hozzávalókat. Lágy tésztát kell kapnunk.
- Finoman lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát 5 percig, közben hintsünk még rá lisztet ha szükséges.
- Én ezt a két lépést átugrottam, minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe öntöttem és beindítottam a dagasztó programot :)
- Vékonyan olajozzunk ki egy hosszúkás sütőformát és egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát. Konyharuhával takarjuk le, és hagyjuk kelni kb. 1 órán át. (Aki gépben dagasztotta, az ezzel már kész is)
- Melegítsük elő a sütőt, légkeverésesnél 180 fokra.
- Ejtsünk a tészta tetején kb 8-10 vágást, ecsettel kenjük be vízzel, és a vágások közt felváltva szórjuk meg szezámmaggal és mákkal.
- Süssük 30-35 percig, míg a kenyér szépen megemelkedik és megpirul. Rácsra téve hagyjuk hűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.