Mivel nálunk már szinte hagyomány, hogy Andor névnapon libát eszünk, így idén is adta magát az ötlet.
Idén két szép libamellet vettem, így leginkább az ízesítésen és a köreten kellett "csak" elgondolkodnom.
Aztán vásárlás közben megláttam pár szépen megtermett édesburgonyát, így azt is megvettem és leültem az internet elé keresgélni...
Narancsos-gyömbéres édesburgonya hozzávalói:
- Kb. 90 dkg édesburgonya (2-3 embernek lesz elég az adag)
- 1 jó nagy narancs kifacsart leve
- 1 citrom leve
- 2 ek vaj
- egy darab gyömbér
- só, bors
Elkészítése:
- Az édesburgonyákat beraktam az előmelegített sütőbe, kb. 200 fokra 45-60 percre.
- Mikor kész, kiveszem és kicsit állni hagyom. Mikor langyos a héja szinte leugrik róla :)
- A vajat megolvasztom, ráreszelem a friss gyömbért, ráöntöm a narancs és citrom levét, majd erre rá mehet is az édesburgonya.
- Egyszerűen fakanállal szétnyomkodom az édesburgonyát, összekeverem az összes hozzávalót és már kész is.
Nagyon finom köret lesz belőle, édeskés ízű amit a gyömbér íz nagyon jól kiegészít.
Ennek a köretnek az alapötletét Sáfránysárkány oldaláról lestem el. (http://safranysarkany.blogspot.hu/)
A libamell zsíros oldalát beirdaltam, bedörzsöltem egy kis szóval és frissen őrölt borssal.
Egy pici olajat hevítettem egy serpenyőben, beletettem a libamelleket bőrös oldalukkal lefelé, 2 percig sütöttem, majd utána megfordítottam őket és még 2 percig sütöttem a másik oldalukat is.
Ezután átsegítettem őket egy hőálló tálba, alufóliával lefedtem és beraktam a 220 fokos sütőbe. Kb. 15-20 percig kell sütni (az utolsó 5 percben le kell venni az alufóliát róla), hogy rosé legyen a libamell.
Én most tovább, kb 30 percig sütöttem, mert terhesen nem ehetek rosé libamellet sajnos :o
A kisült zsírt tovább melegítettem, hozzáadtam egy kis vajat, friss reszelt gyömbért és egy kis narancslevet, ebből lett a finom pecsenyelé a libához.
A kisült zsírt tovább melegítettem, hozzáadtam egy kis vajat, friss reszelt gyömbért és egy kis narancslevet, ebből lett a finom pecsenyelé a libához.
Nem voltam benne biztos, hogy a férjemnek ízleni fog az édesburgonya, így egy kis répapürét is csináltam a libamell mellé, biztos ami biztos.
Vízgőzben megpároltam a karikára vágott sárgarépát, majd egy kis tejszínnel, sóval és frissen őrölt borssal leturmixoltam.
Az édesburgonya halom mellé húztam belőle egy kis csíkot, de igazából végül nem volt rá szerencsére "szükség".
:)
Egy kicsit az édesburgonyáról:
Elnevezései: kumara (Óceánia) , camote, batata (spanyol) , satsuma-imo (japán)
Kétszikű, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik. Felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga, vörösessárga vagy piros.
A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan felhasználható növénye.
Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el.
Ez utóbbi termőhelyen a burgonyánál nagyobb szerepet játszik mind a termesztésben, mind a fogyasztásban.
A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin tartalma is igen figyelemreméltó. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló.
(Forrás: Terebess Konyhakert)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.