Egyszerű étel, mégis az egyik kedvencem. Kevés munka, sok-sok íz, tipikus indiai étel.
A curry egy Indiából származó fűszerkeverék, amely igen nagy népszerűségnek örvend mindenhol.
Állandó összetevői: chili, mustármag, kömény, őrölt kurkuma, friss curry levelek.
Alapszabály, hogy soha ne a húsra szórjuk, hanem kevés langyos olajban keverjük ki és mint egy páccal, kenjük be a húst vele.
Sajnos a kép rémes, nem látszik rajta a curry szép színe és az étel levesessége...de jobb híján ... :) |
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg csirkemell
- 1 szép nagy piros kaliforniai paprika
- egy doboz kókusztej (konzervbe lehet kapni nagyobb hipermarketekben)
- 2-3 ek currypor
- 1-2 friss,piros chili paprika vagy esetleg habanero
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 lime
- só, frissen őrölt bors
- natúr joghurt a tálaláshoz
- rizs
- friss koriander
Elkészítése:
- A hagymát és fokhagymát megpucoljuk. A hagymát lereszeljük nagy-lyukú reszelőn, a fokhagymát finomra zúzzuk.
- A kaliforniai paprikát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük, de akár botmixer segítségével össze is zúzhatjuk teljesen, kinek hogy tetszik.
- A húst kis kockákra vágjuk, vagy csíkokra, ahogy sikerül. Megsózzuk, megborsozzuk őket.
- A chili paprikát kimagozzuk (erre figyeljünk!) és apróra vágjuk, vagy vékony csíkokra.
- Egy edényben összekeverjük a kókusztejet, curryt, cayanne borsot, gyömbért és hozzáreszeljük a lime héját.
- Egy serpenyőben olajat melegítünk, rádobjuk a lereszelt hagymát, majd a zúzott fokhagymát és a kaliforniai paprikát kicsit megpirítjuk őket. Ha kész, kiszedem egy tányérra és a maradék olajon a csirkét is előpirítjuk.
- Ha a csirke megpirult rádobjuk a hagymás keveréket és az előzőleg bekevert fűszeres-kókusztejes keveréket, megsózzuk, megborsozzuk, visszatesszük erős lángra és kevergetve felforraljuk. Ezután lefedjük és közepes tűzön kb. negyed óra alatt készre főzzük.
- Tálaláskor mélytányérba szedjük egy kis jázmin rizzsel (én általában az egészség megőrzése végett barna rizst használok), a tetejére pár kanál natúr joghurtot szedünk és megszórjuk friss koriander-zölddel.
- Ha ez nem áll rendelkezésünkre,akkor enélkül is nagyon :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.