2012. október 31., szerda

100. bejegyzést - Könyvajánló



Úgy néz ki ma (mivel ágynyugalomra vagyok ítélve) minden bepótolni valómra sor került, már csak ez az egy bejegyzés hiányzott. S lám, ez a 100. bejegyzés!:)
Szeretem a könyveket, mindenfélét, de leginkább a regényeket és szakácskönyveket. Bár kétségtelen, hogy mostanában a babakönyvek is szép helyen szerepelnek a listámon.
Idén születésnapomra azonban csak szakácskönyveket kaptam, talán mert ha "két ember helyett eszem" két ember helyett is kell főznöm?:)
A könyvek:

Varga Gábor: Desszert szerelem  - Sütni bárki tud
Szerintem ha a férjemnek választania kellene, ez lenne a kedvence. Kapcsolatunk elején ugyanis elhagyta a száját az a mondat, hogy "főzni mindenki tud", így azóta ezt elég sokszor hallotta vissza tőlem :) Szinte már-már szállóigévé vált nálunk ez a mondat.

Hat fejezetre van osztva a könyv, köztük a pár perc alatt elkészíthető finomságokkal, át az újratöltött klasszikusokon, egészen a különleges vasárnapi desszertekig.
Mindez sok-sok nagyszerű képpel fűszerezve.



Havas Dóra: Lila füge 

A népszerű gasztroblogger első könyve, amit szerintem megéri megvenni. Persze még jobb ha az ember ajándékba kapja:)
Sűrűn nézegetem a honlapot is, gyönyörű képek, nagyon jó receptek.
A könyv öt fejezetre lett osztva: ráérős reggeli, családi ebéd, nyári piknik, délutáni falatozás, váratlan vendégség.



Jill Colonna: Akarom, mert Makaron!

Ez a könyv is, mint manapság szinte az összes szakácskönyv tele van jobbnál jobb képekkel, már csak ezért is érdemes megszerezni.
A skót származású szerző közel húsz esztendeje él Párizsban és azt állítja bárki eltudja készíteni ezeket a csodálatos kis desszerteket a saját otthonában is.
Én egyszer próbáltam, elsőre nem is ment rosszul, sajnos azokat a képeket sehol sem találom. Karácsony előtt ezért újra nekiugrom ennek a feladatnak:)


Zsírjában sült libamáj


Zsírjában sült libamáj friss péksüteménnyel, St. Ilona  borral


Minden karácsonykor használom ezt az alapanyagot, de az év többi részében valahogy mindig csak megnézem a piacon.
Pár napja úgy döntöttem, nézelődés helyett ismét a tettek mezejére lépek és vettem egy szép kb. 60 dkg-os libamájat.
Nem igazán volt vele tervem, hogy milyen formában készítem majd el, jött a hétvége, gondoltam majd még lesz időm kitalálni. Végül úgy döntöttem most az egyszer megpróbálom egyszerűen, zsírjában kisütni.


Hozzávalók:

  • kb. 60 dkg-os hízott liba mája
  • kb. 60 dkg libaháj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kb. egy liter tej
Elkészítése:

  • A libamájat megszabadítottam a hártyájától, kiszedtem belőle az ereket.
  • Ezután pár órára tejbe áztattam. Lehet fordítva jobb lett volna, én így találtam jónak.
  • Felvágtam apró kockákra a vöröshagymát.
  • A libaháj is felvágtam kis kockákra, megmostam őket, de nem törölgettem le őket.
  • Pár kocka libahájat nedvesen bedobtam a fazékba, majd mikor azok kicsit kisültek, rádobtam a kockára vágott vöröshagymát. Majd ezután az összes többi libahájat is utána dobtam.
  • Megvártam míg kisül a libaháj, ez kb. olyan fél órába telhetett, addig ázott a libamáj a tejben.
  • Mikor a libazsír már szép folyékony volt, fogtam és átszűrtem azt egy másik lábosba. Majd ebbe az átszűrt libazsírba beletettem a lecsöpögtetett és áttörölgetett libamájat.
  • Kis lángon kb. egy órán át sütöttem a libamájat. Nem tudom pontosan mennyi a minimum idő ami kell neki, én csak néha néztem rá, megszurkáltam és míg vér jött belőle, sütöttem tovább.

Lehűtve

Prága - Egy hosszú hétvége


Az előző hosszú hétvégét Prágában töltöttük a férjemmel, még egyszer utoljára, édes kettesben :)
Prága csodálatos város, mindenképp megér egy hétvégét/hosszú hétvégét. Budapesttől nincs túl messze, kb. négy és fél óra alatt kint is voltunk, elfoglaltuk a szállásunkat és délután már mehettünk is sétálni :)
Picit hideg volt, ez látszik a képeken is, de remélem azért vissza tudom adni Prága hangulatát.

Már hármasban :)

Kapu

Károly-híd

Táncoló Ház


Pár látnivalói a teljesség igénye nélkül:

Károly-híd / Karluv most
A Prága egyik fő látványosságának számító, 516 méter hosszú, és 10 méter széles hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és turistákkal találkozhatunk.
A 16 pillérrel rendelkező híd helyén régebben egy fa híd állt. 1357 óta ez Prága első állandó hídja.
A Károly-híd 30 híres szobrának többségét 1687 és 1714 között állították fel, de még 1928-ban is bővült új szoborral a híd.  Ugyanakkor ma már nem feltétlenül az eredeti szobrok láthatóak : 1965 óta az összes szobrot másolatokra cserélték, és az eredetiket a cseh Nemzeti Múzeum lapidáriumában őrzik. A híd két végén egy-egy torony áll.

A híd egyik végén lévő torony

BálintBabával :)
Óvárosi tér / Starometské Námestí
Prága legrégebbi, már a 12. század óta létező téren akár valamelyik hangulatos étterem kinti asztalánál ülve csodálhatjuk a  csodás, ősi épületeket, templomokat, és a sürgés-forgást, zenészeket - mutatványosokat.
A Vencel-tér, és a Károly-híd között tér mindig turistákkal van tele. 
A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája, melyen a Nap és a Hold állása, és a jelenlegi csillagjegy látszik.
Minden egész órában mozgó figurákat és apostolokat lehet megcsodálni.

Óvárosi tér

Mutatványos

Csillagászati óra

Szent Vitus székesegyház
Sok ember számára a Szent Vitus székesegyház jelenti magát a prágai várat. És valóban, ez is Prága egyik legtipikusabb, legismertebb nevezetessége, amely szinte egész Prágából látható. A Szent Vitus székesegyház Prága, és egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, a cseh királyok, és királynők koronázásának tradicionális helyszíne volt. 

Szent Vitus

S jöjjön pár gasztrokép :)

BakerShop

...belülről is

Kirakat

Káposztaleves

A híres kacsacomb káposztával :)

Csülök

Kicsit megfáradtan...
Gyömbértea


Kürtöskalács


Gyümölcs

Zöldborsós rizottó csirkemellel


Talán még ez a kép sikerült a legjobban :)

Ezt az egyszerű receptet a Good Food magazin októberi számában láttam.
Kicsit itt-ott módosítottam, de így is nagyon finom lett :)
Az eredeti recept szerint először készítenek egy egyszerű sült csirkét és annak a mellét használják fel a rizottóhoz. 
Én nem csináltam előtte sült csirkét, csak csirkemellem volt itthon. Így fogtam egy kisebb csirkemellet, felkockáztam, sóztam-borsoztam és kisütöttem.

Hozzávalók:

  • kockára vágott csirkemell lesütve
  • egy kis olaj (én szőlőmag olajat használok mindig)
  • 1 fej hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 350 g rizottórizs
  • kb. 1 dl száraz fehérbor
  • kb. 1 l szárnyasalaplé
  • 2 ek friss kakukkfű
  • kb. 250 g fagyasztott zöldborsó
  • 1 ek. tejföl
  • parmezán sajt a tetejére



Elkészítése:

  • Megforrósítjuk az olajat egy nagy lábosban, megpároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát.
  • Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk egy kicsit.
  • Öntsük fel a fehérborral, és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs be nem szívja azt.
  • Ezután felöntjük merőkanalanként az alaplével és gyakori kevergetés mellett puhára főzzük a rizst.
  • Mikor a rizs már al dente, hozzákeverjük a zöldborsót, sült csirkemellet és főzzük még pár percet.
  • Ízesítjük tejföllel, sóval, borssal, kaukkfűvel, majd lefedve hagyjuk állni kicsit.
  • Tálalásnál én a tetejére szeleteltem parmezán sajtot, de akinek szimpatikusabb az reszelheti is.