2010. július 22., csütörtök

Bizonyíték, hogy én sem felejtettem el!:)


Magdolna névnap ma!:)




Szóval Kedvenc Barátnőm!

Boldog Névnapot kívánok!:)

2010. július 13., kedd

Tiramisu pohárkában




Talán a tiramisu volt az első desszert amit elkészítettem, mikor rákaptam a konyhában tevékenykedésre:)
Aztán ez volt az az édesség, amit először elkészítettem a legjobb barátnőmmel, barátságunk hajnalán:)
...és így viszonylag sok emlék is fűzödik hozzá.

Stahl Judit receptje alapján csinálom évek óta, azóta se találtam ennél jobb receptet.

Hozzávalók:

250g mascarpone
2 ek sűrített tej
2 tojás

fekete kávé
tiramisu krémlikőr
1 doboz babapiskóta (én Mannert használok mindig)
kakaó

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom.
A sárgájához hozzáadom a sűrített tejet és a mascarponét.
A fehérjét felverjük, utána a sárgáját és a többit.
Először a fehérjehab 1/3-át gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponés masszához.
Aztán a maradék 2/3-át szép lassan keverem hozzá,úgy hogy ne tőrjem össze.
A kávét elkeverjók a krémlikőrrel és a babapiskótákat egyesével megfürdetjük benne.

A tál/pohár aljára halmozom a kávés babapiskótákat, arra rá megy egy adag krém, arra rá ismég egy adag babapiskóta, majd krém, piskóta és egy nagyon kis krém, erre mehet a kakaópor.
Kész a tiramisu, mehet a hűtőbe, egy éjszaka alatt összeérnek az ízek, de már hamarabb is fogyasztható:)

2010. július 12., hétfő

Cézár saláta

Csajos estét tartottunk és azon gondolkodtunk, hogy mit is kéne készíteni...aztán a nagy melegre való tekintettel a cézár saláta lett a győztes:)
Könnyű, viszonylag gyorsan megvan és nagyjából mindenki szereti.



Hozzávalók:

csirkemell
só, fehérbors
paradicsom
jégsaláta
parmezán sajt
pirítós

A csirkemellett apróra kockáztam, megsóztam, megborsoztam és megsütöttem.
A jégsalit felvágtam csíkokra, rá a paradicsomot.

Öntet hozzávalói:

tejszín
szardella paszta
só, frissen őrölt bors
olíva olaj
mustár, nálam magos dijoni
zúzott fokhagyma
Worchester-szósz

Én mindent csak úgy érzésre csináltam. Kb. 2-3 dl tejszínt összekevertem 1 dl olíva olajjal, hozzáadtam egy kiskanálnyi magos mustárt, szardella pasztát, sót, őrölt borsot és egy fej zúzott fokhagymát és egy kanálnyi worchester-szószt.


Mikor minden kész már csak összehalmoztuk a hozzávalókat.
Saláta, rá a csirke, rá a reszelt parmezán, sőt egy kicsi lapokra vágott is, majd tetejébe löttyintettem a szószt.
Én a crutont nem szeretem a salátába, így inkább piritóst adtam mellé.



Nem egy bonyolult étel, nem is különösebben ínyenc, viszont könnyű, friss és tényleg általában mindenki szereti!

2010. július 11., vasárnap

Marhahúsos-zöldséges tészta




Hozzávalók:

40 dkg marhahús, nekem fehérpecsenye volt éppen itthon
olívaolaj
szójaszósz
Worcester-szósz
rizsecet
egy löttyintés fehérbor
fokhagyma
egy fél hagyma
zöldségek, én fagyasztott wok zöldséget használtam
tészta
só, frissen őrült bors



Elkészítése:

1.A húst apró csíkokra vágtam. Megsóztam, megborsoztam és forró olívaolajra dobtam.
2.Kicsit megvártam míg sül a hús, majd rálöttyintettem a bort, szójaszószt, Worcester-szószt, először lefedve főzögettem egy ideig, majd levettem a fedőt és lesütöttem a szószt.
3.Közben a hagymát apró kockákra vágjuk, megpucoljuk a fokhagymát.
4.Mikor a hús kész, kiraktam egy tálba és ugyanabba az edénybe beledobtam a hagymát és rányomtam a fokhagymát. Mikor egy kicsit megpirultak rádobtam a fagyasztott zöldséget.
5.Ha mindezek közben vagy egy kis időnk, kifőzzük a tésztát, én spagettit használtam.
6.Amikor minden elkészült, összeöntöm őket, összekeverem és szójaszószt öntök hozzá.

2010. július 6., kedd

Bolognai canelloni

Ahány ház, annyi szokás. Ahány ház, annyiféle bolognai szósz.
Ma nagyon bölcs vagyok :)
Mivel nekem gyermekkoromban nagy kedvenc volt, ezért elég hamar elkezdtem saját kedvem szerint készíteni.
Ha nagyobb adag darált marhahús van itthon, sokszor csak úgy találomra csinálok egy nagyobb adag bolognai szószt és többszörire használom fel.
Most canelloni tésztába tömködtem :)



Hozzávalók a szószhoz:

50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
5 dl-es paradicsomszósz
1-1,5 dlvörösbor
1 sárgarépa
pár éretebb paradicsom (konzerv is jó)
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
friss bazsalikom és rozmaring

Hozzávalók a besamell mártáshoz:

2 ek vaj
2 ek liszt
5 dl tej
frissen őrölt szerecsendió
só, bors

A szósz elkészítése:

1. A vöröshagymát apróra vágom és forró olívaolajon megpirítom, belenyomom a fokhagymát is.
2. Utána rádomom a darált marhahúst, megsózom, megborsozom és szépen megfőzöm.
3. Már az elején megpucoltam és nagylyukú reszelőn lereszeltem a sárgarépát, most még az elején hozzáadom a húshoz.
4. Mikor a hús már kellőképpen átfőtt mehet rá a vörösbor, ízlés szerint.
5. A paradicsomszósz, felaprított paradicsom, bazsalikom és rozmaring együtt mehet a húsi után.
6. Egy kicsit főzzük együtt az egészet és már kész is!:)

A besamell mártás elkészítése:

1. A tejet felforraljuk és félretesszük.
2. A vajat megolvasztom egy lábosban.
3. Belekeverjük a vajba a lisztet, majd szép apránként a forró tejet állandó kevergetés mellett hozzáadjuk.
Lassú tűzön szépen megvárjuk míg besűrűsödik, ekkor mehet bele a só, bors, szerencsendió.




- Meg kell várni míg a szósz kihűl és utána a canelloni tésztába beletömködni. Lehet ezt kanállal, kiskanállal is, de az nagyon időigényes. Kézzel elég gusztustalan, de hatékony:)

- Egy kiolajozott jénaiba fektetem a megtöltött canelloni tésztákat, a tetejükre mehet a besamell mártás, majd arra a reszelt sajt.

- 200 fokosra előmelegített sütőbe lefedve beteszem kb. 20-30 percre, aztán utána még egy kis ideig fedő nélkül is sütögetem.

2010. július 5., hétfő

Cukkinis-tejszínes farfalle

Ha valahonnan hazajövök és kevés az időm, de már nagyon éhesek vagyunk...na, ilyenkor kerül elő mindig a "főzzünk tésztát" projekt:)
Így volt ez most hétvégén is. Hazajöttem, éhesen...és körülnéztem a hűtőben.
Husi csak lefagyasztva...időm kevés...és valahogy így jött össze ez a tészta, nagyon finom volt!:)



Hozzávalók:

3 szelet bacon
1 kis bébi cukkíni
kb. 3 dl tejszín
2 tojássárgája
só, frissen őrölt bors
friss bazsalikom
kukorica
farfalle tészta

Elkészítés:

1. A bacont kicsire vágtam és forró serpenyőbe dobtam. Ezt tulajdonképpen csak az íze kedvéért...:)
2. A cukkínit felvágom karikákra, aztán kis szálakra, majd a bacon után dobom a serpenyőbe. És igazából mehet a kukorica is, ízlés szerint.
3. Közben a tejszínt, a tojássárgáját, sót, borsot, felvágott bazsalikomot egy kis tálban összekeverem.
4. Mikor már megsült a bacon, cukkíni, kukorica, mehet rá a tejszínes mártás.
5. Addig kevergetjük ameddig el nem kezd sűrűsödni, utána már mehet is a kifőtt farfallére!:)

Nagyon finom kis nyárias tészta, jól illik egy hideg mojitohoz:)

Vajas croissant, csokis croissant :)



Hm, mi nagyon szeretjük a croissant! Ráérős hétvégék délelőttjén valamelyikünk mindig elsétál egy közeli kis francia pékségbe és hoz pár darabot, addig a másik kávét főz, vajat, dzsemet készít elő:)
Arra gondoltam talán jobb lenne ha reggel itthon sülne az a bizonyos croissant...és a desszert.eu oldalon találtam is egy szimpatikus receptet.
(Eredetileg ha jól olvastam Limara receptje!)


Hozzávalók:

35 dkg liszt
75 g joghurt
100 ml tej
fél tk só
2 ek cukor
1 db tojás
1 csomag szárított élesztő

A rétegzéshez 50 olvasztott vaj. A kenéshez 1 db tojás.

Elkészítés:

1. A hozzávalókat bedobálom a kenyérsütőgépbe a következő sorrendbe: joghurt, tej, tojás, só, liszt, cukor, élesztő. Elindítjuk a tészta dagasztás-kelesztés programot.
2. Amikor a tészta megkelt, kivesszük az üstből és a deszkán 8 egyforma darabra osztjuk a tésztát.
3. Pár perc pihenés után a tésztácskákat kb. 15 cm átmérőjű kör lapokká nyújtjuk. Minden egyes lapot olvasztott vajjal kenünk meg és úgy rétegezzük őket egymásra.
4. Ezután én egy éjszakára hűtőbe raktam a kis tornyocskám, hogy majd másnap reggel süssem meg frissen. Aki nem akar ennyit várni, annak elég 1-2 órát pihentetni a tésztát a hűtőben.
5. Aztán másnap "reggel" az egészet egy nagy körré nyújtjuk, kb. 1 ujjnyi vastagra és felosztjuk 8 egyenlő részre.
6. A cikkeket még egyenként egy picit megnyújtjuk , majd feltekerjük. Vajjal kikent tepsibe rakjuk őket és megkenjük a tetejüket tojással.
7. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon megsütjük őket.



Észrevételeim:
Nem tudom, hogy én nem nyújtottam-e eléggé a tésztát a végén...de egy kicsit a megszokott croissant szerkezetnél tömörebb lett a tésztám.
Persze ettől függetlenül finom volt nagyon, csak észrevétel :)
Én pár darabba étcsokoládé kockákat tettem, ami egy kicsit túl keserű croissantba, más megoldást kell keresnem:)


Tökfőzelék, a nyár íze

Aki evett már friss tökből készült főzeléket, az örökre megszereti :)
Próbáltam régebben már fagyasztott gyalult tökből, de az valahogy nem volt az igazi. Aztán próbáltam már tejföllel és különböző verziókban...most legutóbb a Stahl Judit féle kaproscukkinifőzeléket próbáltam ki...csak tökből:)




Hozzávalók:

1,5-2kg-os tök
5 dkg vaj
1 citrom
2 dl tej
2 dl tejszín
2 ek étkezési keményítő
2 csokor friss kapor
só és frissen őrölt bors

Elkészítése:

A tököt megpucoltam, magházát kivágtam, majd a maradékot legyalultam. A gyalulás nálam a sajt reszelőnk nagy lyukú verziójának használatát jelentette:) Kb. 1kg-nyi gyalult tököt kapunk így.
Amikor ezzel megvagyunk egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a tököt.
Megsózzuk, megborsozzuk és hozzáadunk néhány csík citromhéjat (minél vékonyabb legyen!).
Közepes lángon pár percig kevergetjük, majd lefedjük és mintegy 15 perc alatt tökéletesen puhára pároljuk az egészet.
Eközben kézi habverővel összevegyítjük a tejet, a tejszínt és az étkezési keményítőt.
Mikor a tök már puha hozzáöntjük a keményítős sűrítést és a kaprot is. Fedő nélkül néhány perc alatt kevergetve besűrítjük a főzeléket.

Persze csak úgy "simán" is nagyon finom a főzelék, de jobb ha van hozzá valami kis feltét. Nem akartam túl időigényesnek nekikezdeni, így egy csirkemellből készült "pörköltalapot" csináltam és azzal tálaltam a tököt:)