2010. június 30., szerda

Mustáros-citromfüves csirkemell kakukkfüves sült cukkinivel

Vannak napok amikor az ember már csak "maradékol" :)
Nálunk ez azt jelenti, hogy próbálom a hűtőből összeszedni a lehetséges alapanyagokat, amiből aztán esetleg ha minden jól sikerül, összeáll a vacsora.

Tegnap én csirkemellet találtam és pár kis friss cukkinit...




A csirkemellet szeletekre felvágtam. Megmostam, besóztam, őröltem rá borsot és megkentem őket magos mustárral és citromfűvel.
Ezután kisütöttem őket.

A cukkinit megmostam, karikákra vágtam és kiolajozott jénei tálba dobáltam.
Ment rájuk még olívaolaj, kakukkfű és egy kis bors. Jól összekevertam ez egészet, hogy mindenhova jusson fűszer és olaj.
Ezután kb. 200 fokos sütőbe egy jó 20 percet sütöttem tetővel, aztán tető nélkül még 20 percet.

És még a hűtőben közben találtam egy lejárni készülő tejfölt...:)
Úgyhogy hozzákevertem fokhagymát, snidlinget, borsot és így lett egy kis tejfölös mártogatós is a csirkéhez:)

2010. június 29., kedd

Bélszín steak sárgarépás burgonyapürével, friss kevert salátával, zöldbors- és sajtmártással



Nálunk a bélszín mindig ünnepi eledelnek számít és általában mindig steak készül belőle.
Persze mindig tervbe van véve pl. tatárbeefsteak, de aztán valahogy sosem az készül belőle:)
Általában kettőnknek 50 dkg bélszínt veszek, hazahozom, megmosom, megtörölgetem és megborsozom. Ezután egy tálba fektetem és felöntöm olíva olajjal. Most legutóbb friss bazsalikom leveleket is mellé fektettem :)
Pár napot ebben a pozícióban a hűtőben pihengettek.



A megfelelő időpont előtt pár órával előveszi a bélszínt az ember, hogy szobahőmérsékletűre váltson, felvágjuk, megsózzuk és forró serpenyőben minden oldalát pár percet sütögetjük. Hogy pontosan mennyi időt, az attó függ, ki hogy szereti. Én például kicsit véresen, szóval sokáig nem sütögettem őket:)

A salátát túlságosan nem akartam túlbonyolítani, azt készenen vettem és meglocsoltam egy kis olíva olajjal.

Viszont a sárgarépás burgonyapüré nagyon finom és jellegzetes ízű volt.

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
30 dkg sárgarépa
ízlés szerint vaj, tejszín
só, bors, szerecsendió

A burgonyát és a sárgarépát megpucolom, apró kockára vágom és sós vízben megfőzöm őket. Mikor mindkettő megpuhult, leöntöm róluk a vizet, hozzáadom a vajat, a tejszínt, sót, borsot, szerencsendiót és jól összetöröm őket. A végén én egy kicsit a botmixerrel is rásegítettem :)

Zöldbors mártás

1/2-3/4 zacskó zöldbors
kb. 1 ek. ketchup
kb. 1 ek. mustár
kb. 1 ek. Worchester öntet
só, bors
egy löttyintésnyi konyak
1 dl tejszín
1 ek. olíva olaj

A zöldbors felét felaprítottam, a másik felét egészben meghagytam.
Az olajat egy edényben felhevítem, rádobom a zöldborsot és megvárom amíg pattogni kezd. Ekkor mehet rá a ketchup, a mustár, a Worchester öntet, a só, bors, tejszín, konyak. Kicsit összefőzöm őket és már lehet is tálalni.


Sajtmártás


2 ek liszt
2 ek vaj
1,5 dl tej
8-10 dkg parmezán
1 dl tejszín
só, frissen őrölt bors, szerecsendió, snidling

A lisztből, vajból, tejből, tejszínből készítünk egy besamel mártást. Mikor az már szép krémes mehet bele a reszelt parmezán, amit elolvadásig kavargatunk.
A legvégén mehet bele a só, bors, szerecsendió, snidling.



A képek nem lettek a legjobbak, ezt belátom. Pont a hús végéről sikerült fotókat készítenem. Azt azért beláthatjuk, hogy steakről nehéz képet készíteni, mert hamar kész van és még melegen el kell fogyasztani :)

2010. június 27., vasárnap

Karamellizáló pisztoly :)



Sok időn át csak sóhajtoztam egy ilyen pisztoly után...aztán karácsonyra kaptam is egyet.
Kiraktam a konyhámban a polcra és néha napján megnézegettem, örültem hogy ilyenem is van:)
Persze a használatig sokat kellett várni...majdnem fél évet. Vannak dolgok amikre rá kell készülni :)



Tulajdonképpen arra is rájöttem, hogy én nem annyira szeretem a créme brulée-t, szóval gondoltam ha már csinálok ilyet, akkor valami különlegesebbet kéne.
Majd egyszercsak Ízbolygó oldalán rátaláltam a számomra megfelelőre.



Kókuszos créme brulée málnavelővel

Hozzávalók:

2,5 dl kókusztej
1 vaníliarúd
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl habtejszín
2 ek cukor
4 tojássárgája
4 ek kókuszreszelék
1 kis tálca málna+méz

Az összetevőket a málna kivételével jól összekavarjuk, majd a kész masszát egy jó órára hűtőbe tesszük.
Én ezidő alatt nekivágtam a közeli zöldségeshez vezető útnak, mert málna nem volt itthon:)
Utána előkészítem a szuflé formákat. Nekem ezek kicsit nagyobbak a szokásosnál, így én csak hármat vettem elő. Kivajaztam őket, biztos ami biztos és belekanalaztam a jól lehűtött masszát.
A sütőt előmelegítettem 125 fokra.
A szuflé formákat tálba teszem és kb. 3/4-ig feltöltöm vizzel, így teszem be őket a sütőbe és közel egy órán át sütöm őket.
Ha lejárt az idejük, kiveszem őket, kihűtöm őket, majd hűtőbe teszem őket :)
A hűtőben megvárják míg eljön az ő idejük. Akkor egy kanálka cukrot / barna cukrot teszünk a tetejükre és a pisztollyal rákaramellizáljuk.
Nagyon finom volt és könnyű elkészíteni, vendégek fogadására tökéletes!

2010. június 26., szombat

Ünnepi előétel :)

Dijoni mustáros eperkrém leves házi készítésű kecskesajtos bagettel

Az előétel készítés nekem mindig problémás, mert egyedit szeretnék, különlegeset.
Persze mindemellett legyen évszaknak megfelelő és számomra is elkészíthető :)
Most is sokat gondolkoztam és végül ezt csináltam.



Hozzávalók 2 személynek:

300 g friss eper
3 ek dijoni mustár
2 ek méz
3 dl tej
1 dl tejszín

Az epret megmosom és a nagyobbakat felvágom, hozzáadom a mézet, a dijoni mustárt és botmixerrel összemixelem őket.
Ezután hozzáöntöm a tejet, tejszínt, jól összekeverem és egy jó órára a hűtőbe rakom.
Ha letelt az óra, előveszem és átszűröm a levest és már lehet is tálalni!

A leves mellé frissen sült bagettet adok, ami kecskesajttal van megkenve.