2010. május 26., szerda

Szobafogság



Mivel beteség miatt pár napja itthon vagyok, elég ingerszegény a környezetem, viszont így bőven van ideje az embernek otthoni apróságokat elintézni, mint például a növények önötzése:)
Kedvenc növényem a levendula, már az itthon lévők közül, úgyhogy egy kis érdekesség róla:

"A levendula illata nyáron eltéveszthetetlen és általában összekapcsolódik a szappanok és az öreg szekrények molyűző illatával. Mégis a levendula a modern konyha egyik feltörekvő, különleges „fűszere”. Első hallásra vad ötletnek tűnik ételbe levendulát tenni, de aki egyszer kóstolta, azonnal megszereti.




Reneszánszukat élik az ehető virágok, de a fehércsokoládés levendulafagylaltot vagy a levendulás süteményt nehéz elképzelni. Pedig a keskenylevelű levendula évszázadok óta nem csak dísznövényként, hanem gyógynövényként is ismert. A növény virágait használja a népi gyógyászat, amely illóanyagokban gazdag. Teáját idegnyugtató, görcsoldó főzetként tartják számon, de ismert ezenkívül fejfájás csillapító és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák még nyugtalanság, rossz közérzet, alvászavarok és rovarcsípések kezelésére is. Fürdő formájában főleg reumás fájdalmak enyhítésére javasolt. Friss vagy szárított virágaiból, olíva olaj felhasználásával otthon is készíthető levendulás masszázsolaj, amely szintén a reumás fájdalmakat enyhíti, de jó feszültségoldó is.

Ételek ízesítésére szintén a levendula friss vagy szárított virágait használják. Adagolásával óvatosan kell bánni, hiszen erőteljes, aromás íze hamar érvényesül az ételben. Túlzott használata azonban minden más ízt elnyom, és előjön a „levendulaszappan” hatás. A levendula május végétől július elejéig virágzik, friss virágai ebben az időszakban édességek és saláták ízesítésére használható, de befőzés során lekvárok különleges fűszere is lehet. A levendula szárítással egész évre tartósítható. A levendulavirágok száríthatók száron és önmagukban is, de sohasem tűző napon. A leszedett virágokat vékony rétegben, tálcán célszerű szárítani, míg ha szárral együtt gyűjtöttük be, akkor apró csokrokban, lelógatva. Mindig csak a szép, kártevőktől mentes virágokat használjunk fel.

A levendula mediterrán félcserje, tavasztól őszig ültethető, viszont nagyon sok vizet igényel és ha jól érzi magát, gyorsan szaporodik. Kertbe és balkonládába egyaránt ültethető. "

(forrás: http://www.activia.hu/11704)

2010. május 19., szerda

Farfalle sült padlizsánnal, csirkével

Szörnyű vagyok, néha egyszerűen annyi dolgom van, hogy szegény blogomra nem jut elég időm. Azért most megpróbálok visszatérni újra:)

Régebben nem voltam oda a tésztákért, mostanában meg elég sokszor eszünk itthon azt. Andor rossz hatásának tudom be ezt:) Szóval ha kétszer ekkorára hízok... :)

Farfalle sült padlizsánnal, csirkével



Hozzávalók:

farfalle tészta
egy kisebb csirkemell
egy helyes padlizsán
tejszín
fehérbor
szerencsendió
só, frissen őrült bors
reszelt parmezán





Elkészítése:

1. A padlizsánt megmosom, karikákra vágom, sütőpapírra fektetem és egyenként megsózom, megborsozom őket, majd mehetnek a sütőbe. Én olyan 200 fokon szoktam kb. negyed órát sütni őket.
2. Közben a csirkemellet felvágom nagyon apró csíkokra és forró olajon megpirítom őket.
3. Kifőzöm a tésztát.
4. Mikor kész a padlizsán: kiveszem a sütőből és vékony csíkokra vágom őket is, mehetnek a husihoz.
5. Kicsit sütögetem őket együtt, aztán hozzáöntök egy kis száraz fehérbort, majd a tejszínt (én 2,5 dl-t használtam) és mehet hozzá az őrölt szerencsendió is.
6. A végén összekeverem a szószt a tésztával és a tetejére szórok egy kis reszelt parmezánt.

Jó étvágyat!:)