2010. március 11., csütörtök

Az egyszerűség dícsérete


Kicsit unalmas. Tél van, nem jön a tavasz. Sajnos vásárolni sincs kedvem ilyenkor, kénytelenek vagyunk azt enni ami a hűtőben van :)
(Persze mániákusan töltögetem általában a hűtőt, így ez nem akkora probléma:))
Vagy lehet rendelni...ilyenkor mi általában sushit szoktunk, de azt meg tudnám felblogolni ugyebár;-)

A csirkemelleket felszeleteljük, megsózzuk, megborsozzuk és dijoni mustárral bekenegetjük őket.
Ezután már csak a kisütés marad.
Ez ma nálunk, férfi munka volt:)

Egy jégsalátát felvágtam, egy répát megpucoltam, lereszeltem és hozzávágtam egy szép, friss édesköményt. Az egészet meglocsoltam olíva olajjal és összekevertem.

Nagyon egyszerű, finom és elég diétás:)
Mára ennyi jutott:)


2010. március 10., szerda

Házi pizza




Már máskor is szerettem volna pizzát sütni, csak valahogy (mint a fánk is) időigényesnek tűnt a tésztakészítés miatt. De ma végre volt időm és úgy gondoltam, akár ki is próbálhatnám…:)

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt
3 dl langyos víz
1 tk cukor
1 csapott ek só
½ ek oreganó
1 tasak szárított élesztő
3 ek olíva olaj

Mivel én kényelmes vagyok e tekintetben, a hozzávalókat kimértem és beledobáltam a kenyérsütőgépbe, az meg szépen megdagasztotta, majd kelesztette.
Mikor kész volt, kivettem a tésztát, kinyújtottam, próbáltam pizza formát létrehozni.
(Több kevesebb sikerrel:))

Paradicsomszósz:

Egy salotta hagymát apró kockákra vágtam és egy kis forró olíva olajon üvegesre sütöttem.
Egy gerezd fokhagymát nyomtam rá, majd pár felkockázott paradicsomot.
Volt itthon egy kis paradicsomszósz, azt is ráöntöttem és aprítottam rá friss bazsalikomot.


A pizza tésztát megkentem a paradicsomszósszal, rá egy kis sült bacon került, egy fej gomba felkarikázva, majd mozzarella sajt.
Nagyon finom volt!:)

Parmezános karfiol krémleves



Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a tavasz várat magára. A hideg miatt itthon egyik levest a másik éri, egyre másra levest főzök, csak a hosszú tél lehet az oka, mert amúgy nem vagyok ennyire oda értük. Vagy csak öregszem?:)

Hozzávalók:

1 fej karfiol
1 burgonya
1 nagy hagyma
olíva olaj
só, bors
7 dl húsleves
5 dl tej
parmezán

Elkészítése:

1. Megpucolom a hagymát és kicsire vágom. Olajat hevítek és üvegesre pirítom rajta.
2. Közben gyorsan megmosom és rózsáira szedem a karfiolt, valamint megpucolom a burgonyát és kockára vágom.
3. Ha a hagyma kész, rádobom a karfiolt és a burgonyát. Felöntöm a húslével és a tejjel.
4. Felforralom és utána alacsony lángon főzöm tovább, míg meg nem puhul a burgonya és a karfiol.
5. Ha kész, botmixerrel pépesítem. Tálaláskor a levesre egy kis reszelt parmezánt szórok.

2010. március 9., kedd

Mini mogyorós isler


Andor kollégáinak Andor születésnapja alkalmából (utólea!:)). Valami olyat próbáltam kitalálni, ami szállítható és fogyasztása egyszerű …és akkor jött az ötlet:)







Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró
13 dkg porcukkor
1 db tojássárgája
egy kis fajhéj
25 dkg margarin
20 dkg étcsokoládé
valamilyen lekvár

Kimérem egy nagyobb tálba a lisztet, darált mogyorót, porcukrot és összekeverem. Hozzáadom a fahéjat, a tojássárgáját és belemorzsolom a margarint.
Gyors mozdulatokkal összedolgozom az egészet és egy órára hűtőbe teszem pihenni.
Ha letelt az egy óra, előveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett asztalon szépen kinyújtom és kis formákkal kiszaggatom. Én virágot használtam szaggatásra, Andor más formát preferált :)

Sütőpapírra tettem a kiszaggatott formákat és 180 fokos sütőben kb. 10 percet sütöttem őket. Akkor jó a linzertészta, ha a szélein már látszik, hogy átsültek. Ekkor ki lehet őket venni a sütőből.

Szépen egyesével megkenünk minden páros oldalt lekvárral és a másikat ráborítjuk. Így elrakjuk őket pihenni a hűtőbe egy éjszakára, hogy másnapra a linzertészta megpuhuljon a lekvártól.

Másnap újra elővesszük a kis islerekéket és olvasztott csokoládéba mártjuk őket egyesével. Utána irány a hűtő.

Szállítani egymásra rakva nem ajánlatos:)



Flódni torta





Flódni torta 35. születésnapra

A flódnit, mint süteményt nyílván mindenki jól ismeri. Egy kifejezetten autentikus zsidó sütemény, aki egyszer megízleli, rögtön megszereti:)
Mivel Andor minden összetevőjét szereti, tudtam, hogy torta formájában ez nagyon jó ajándék lesz.

A recept, No Salty oldaláról van.

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg finomliszt
10 dkg cukor
26 dkg vaj
6 dkg zsír, én libazsírt használtam
2 tojássárgája
2-3 ek fehérbor
1 csipet só

Máktöltelékhez:

20 dkg darált mák
2 dl édes fehérbor
3 dkg vaj
20 dkg cukor
Mazsola
1 narancs reszelt héja
1 csipet őrölt szegfűszeg

Diótöltelékhez:

25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dl édes fehérbor
Mazsola

Almatöltelék:

4 nagyobb alma
10 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
1 dl édes fehérbor

Lekváros réteghez:

20 dkg szilvalekvár


Elkészítése:

Tészta összeállítása:
A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük majd a vajjal és zsírral is. Ezután mehet hozzá a többi hozzávaló is. Ha kész, eltesszük a tésztát a hűtőbe pihenni, míg elkészítjük a töltelékeket.

Töltelék összeállítása:
A mák és a dió töltelékhez való édes fehérbort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és lehűtjük őket.
A dió töltelékbe a tojást csak akkor rakjuk bele, mikor az már kihűlt.
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, majd borban a cukorral, fahéjjal együtt megpároljuk. Majd kihűtjük ezt is.

Összeállítás:
A hűtőből kivesszük a tésztát, öt részre osztjuk azt és szépen kinyújtjuk őket egyesével, lisztezett deszkán. A recept nekem azt írta, hogy nem lesz egyszerű feladat… és nem is volt, sőt majdnem hogy szörnyű volt. Nem csak kicsit szakadt, hanem lehetetlen volt nyújtani, aztán nagy nehezen mégis megoldottam valahogy, bár mivel ez egy linzer tészta, lehet érdemes más tészta recept alapján megcsinálni, nekem jobb lett volna talán több vajjal… de ez csak egy tipp.

Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába beletesszük az első réteg tésztát, arra mehet rá a diós töltelék. Majd újra egy tészta réteg, arra rákenjük a mákos tölteléket. Jön a harmadik tésztalap és arra kenhetjük az almás krémünket. Erre rákerül a negyedik lap, amire már csak a szilvalekvárt kell kenni, tetejére mehet az ötödik tésztalap, amit jól átszurkálunk hústűvel, nem csak a felső réteget, hanem végig az egész tortánkat. Majd az egészet betoljuk a sütőbe 180 fokra és csaknem egy óráig sütögetjük.

A sütőből kivéve hagyjuk lehűlni a tortát. Az eredeti recept szerint csak másnap lenne szabad a kapcsos formát levenni a tortáról, de nekem nem volt annyi időm. Nálam a torta az erkélyen hűlt kb. 5 órát és utána levettem a róla a formát. Semmi baja nem lett szerencsére, szépen megállt.
Utána bekentem az egész tortát vajkrémmel és rátettem az akkora már elkészült fehér fondant bevonatot, nagyon szépen sikerült végül is:)

Bárány




Bárány steak
Csicsókával, laskagombával, bébi répával, fehérboros sajtmártással.

Egészen hamar eldöntöttem, hogy a főétel bárány lesz, csak azt hittem ez kicsit könnyebben fog menni:)
Magyarországon az emberek valamiért nem nagyon fogyasztanak bárányt, így kapni se volt igazán egyszerű, több helyet kellett körbejárnom. Végül a Lehel piacon egy-két helyen láttam, onnan választottam.
(Bár eredeti terv szerint nekem jó lett volna bárány borda is, de hát azt azért sehol se láttam.:))

Szóval volt két szép szelet 25-30 dkg –mos báránycombom, amit hazavittem, megmostam, letisztogattam, borsoztam és egy tál olajba fektettem pácolás célzattal. Három napot állt a pácban.

A csicsókát szépen letisztogattam körömkefével, majd 180 fokos sütőben megsütöttem egy jénai tálban. Közben megpároltam a bébi répácskákat.

A laskagombához olajt hevítettem és a megmosott, szétszedett gombákat egyesével ráfektettem. Addig sütöttem, míg kaptak egy kis színt, de addig azért nem, hogy a nedvességtartalmukat elveszítsék.

A fehérboros sajtmártás receptjét Timo&Julien blogján olvastam egyszer, azt vettem alapötletül.
Egy szép salotta hagymát, megpucoltam, apróra vágtam és üvegesre pirítottam egy kis olíva olajon.
Egy fél sárgarépát megpucoltam és nagylyukú reszelőn lereszeltem és a hagymához adtam. Erre ráöntöttem egy deci száraz fehérbort, majd miután felforrt, ráöntöttem egy-másfél deci csirkehúslevesből készült alaplevet. Gyöngyöztettem, 10 percig főztem majd rászórtam két-három marék reszelt parmezán sajtot.
Mehet bele még egy kis só, frissen őrölt bors.

Mikor minden kész volt és a vendég is hazaérkezett már és végzett az előétellel, egy nagy serpenyőben egy kis olajt hevítettem és rádobtam a szép szelet pácolt bárányhusit, 2-3 percet sütöttem mindkét oldalát, így lett kb. közepesen átsült.
A húsi nagyon finom és puha volt.


Spenótvelouté kecskesajtos galuskával



Spenótvelouté kecskesajtos galuskával

Névnapomra kaptam meg barátnőmtől Gordon Ramsay új könyvét. Rögtön felcsaptam e neves alkalom előtt, hogy akkor eljött az idő, hogy ebből válasszak valamit:)
Mivel a piacon mostanában már láttam friss spenótot, ezért rögtön ezen akadt meg a szemem és milyen jól döntöttem! Nagyon finom volt:)

Hozzávalók:

400 g friss spenót
1 közepes burgonya (kb. 200 g)
2 ek olíva olaj
csipetnyi szerecsendió
150 ml magas zsírtartalmú tejszín
10 dkg puha kecskesajt
40 g mascarpone
friss metélőhagyma

A burgonyát megpucoljuk, vékony szeletekre felvágjuk.
Egy serpenyőbe olajt hevítünk és rádobjuk a felszeletelt burgonyát, kb. 5 perc alatt puhára szotírozzuk.
A spenótot egyesével átválogatjuk, a vastagabb szár részt levagdossuk, és legalább kétszer alaposan átmossuk a leveleket. Rádobjuk a burgonyára és megfonnyasztjuk őket.
Felöntjük 1 liter vízzel, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, csipetnyi szerencsendióval ízesítjük.
Kevergetés mellett felforraljuk. Félig lefedjük, és gyöngyöztetve főzzük legalább negyed óráig.
Közben a galuskát megcsinálhatjuk. A kecskesajtot egy tálba teszem, hozzáadom a mascarponét, a frissen vágott metélőhagymát és ízlés szerint sőt és borsot.
A levest botmixerrel sima állagúra mixeljük, finom szitán át visszaszűrjük a lábasba.
Belekeverjük a tejszínt, és lassan felforraljuk. Ellenőrizzük az ízesítést és egy-két percig gyöngyöztetjük.

A levest meleg levesestányérba merjük. A kecskesajtos keverékből galuskát romázunk, a levesbe tesszük, és azonnal tálaljuk.

A NAGY NAP :)







Sok-sok tervezgetés és készülődés után eljött március 5.-e, péntek.
Ami legesleginkább Andorom 35. születésnapjáról nevezetes:)

Az ajándékot már hónapokkal ezelőtt kigondoltam és elintéztem, de a vacsorán sokáig elmékedtem.
Persze végül sikerült olyan ételeket kitalálnom, amik hozzávalóit nem olyan egyszerű beszerezni, szóval kb. öt körben volt vásárolni 5.-ét megelőző napokban:)
Pénteken már csak takarítanom, díszítenem és főznöm kellett. CSAK:) Persze egy jó 10-12 órácskámat vette igénybe ez, de megérte!!:)

Az előétel Gordon Ramsay új könyvéből (Négy évszak ízekben) való:
Spenótveluté kecskesajtos galuskával
Főétel: bárány steak, laskagombával, csicsókával, mini répával és sajtmártással
Desszertnek: születésnapi torta, pontosabban Flódni torta.





/a helyes szülinapos fiú:)/



/szülinapi hostess:)/




Síelni voltam :)


Síelni voltam

Semmiképp se hagyhatom ki a síelést a sztorikból:)
Már egy-két éve készültem megtanulni síelni, idén fel is kerekedtünk névnapom alkalmából. A cél Ausztria Murau volt.
Síoktatót úgy döntöttünk nem fogadunk, mivel Andor kisgyerek kora óta síel és elég jól megy neki (bocsánat: nagyon jól:) ), ezért Ő tanítgatott engem. Az első nap kisebb nagyobb sikerekkel végződött, de aztán a 3.-4. nap végére már egész jól ment és már élveztem is:)
Szép napsütéses időnk volt és jókat ettünk. Sajnos arról nem készültek képek, pedig láttam egy-két szép pár roppanós virslit, na de majd jövőre…

Habcsók



Mindenki járt már úgy, hogy valamilyen étel elkészítése során elég sok felesleges tojásfehérje maradt meg. Legutóbb úgy döntöttem, nem dobom ki, így Habcsókot csináltam belőle, finom lett:) és fém dobozban egészen sokáig eltárolható.

Hozzávalók

ahány tojásfehérje annyiszor 5 dkg cukor
csipet só
egy csepp ecet

A tojásfehérjét a cukorral, sóval, ecettel kemény habbá verem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom őket szép kis kupacokban, én habzsák segítségével tettem.
Előmelegített, légkeveréses 100 fokos sütőbe rakom őket 45-50 perc alatt. Ha lejár a 45-50 perc, csak simán kinyitom a sütőajtót, hogy kiszáradhassanak a habcsókok.



Ördöghal


/Egy barceloniai étteremben/




Ördöghal

Valahogy egyik nap szóba került, hogy mennyi féle hal van, ami finom és külföldön nagyjából mindenhol kapható, míg nálunk szinte beszerezhetetlen. Ilyen az egyik kedvenc halam is, nyáron Spanyolországban sok helyen ehettem ilyet, azóta sajnos csak visszaemlékezni tudok.
Bár élő formában az ördöghal, azaz más néven monkfish nem egy szép állatka:)

Szóval egy kis érdekességképp…

"Az ördöghal otthon van minden európai tengerben; különösen gyakori a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceánban. Anglia partjai mentén sem éppen ritka, sőt Portsmouth és Southampton kikötőjében olykor egészen közönséges, úgyhogy az ottani halászok jól ismerik. Megtalálták már a Jóreménység-fokánál és Észak-Amerika nyugati parti színtájában is. Mellúszóinak segítségével befurakodik a fenékiszapba és lesből vadászik. Amint valamilyen állat közeledik feléje, különböző irányban mozgatja hátúszójának csalogató sugarait, s ha az áldozat mit sem sejtve kiváncsian közelébe megy, előront és bekapja. Sokan kétségbevonják, hogy a csalogató sugarakat céltudatosan mozgatná, ezt a kérdést azonban igen bajos volna eldönteni. Az ördöghal szemében nem számít a kiszemelt zsákmánynak sem a nagysága, sem pedig a fajtája. Couch említi, hogy egyszer egy halász a horogra került tőkehal kihúzásával foglalatoskodott, amikor a hal súlya észrevehetően megsokszorozódott. Kitűnt, hogy a tőkehalat egy ördöghal kapta be és nem engedte el addig, míg néhányszor jól fejbe nem vágták. Néha a hálókat lebegtető parafagömböt nyeli le, s így kerül kézre. Falánksága még akkor sem csillapszik, amikor hálóba jut. Ilyenkor a háló zsákmányát alaposan megdézsmálja. Különösen a nyelvhalakat szemeli ki. Az ördöghalnak sok, keményhéjú ikrája van, amelyeket csomókban rak le, de mégsem szaporodik el túlságosan, mivel ikrájából a halak sokat elpusztítanak."

/http://mek.niif.hu/03400/03408/html/2168.html oldalról/



/Barcelona/



/Sevilla/

Egy hétköznap este



Egy kis rögtönzött szerelmes előétel, hideg, téli estékre

Ott figyelt a hűtőnkben egy kis President sajt már napok óta. Meg nem tudom mondani, melyik fajtája, de hasonló volt a cottage cheese-hez.

Hozzávalók:

President (cottage cheese) sajt
egy gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
paradicsom
friss bazsalikom

A hozzávalókat egy tálba rakom és bot mixerrel összemixelem egy perc alatt. Egy nagyon finom, friss kenhető krém lesz belőle. Paradicsom helyett, ha valakinek van otthon, esetleg még jobb is az aszalt paradicsom, kevésbé leveses, ízre meg talán még erőteljesebb. Nálunk sajnos csak én szeretem a paradicsomot.
Kenyérből szív formát szaggattam (persze szaggató segítségével:)) és megkentem őket. Máris kész pár perc alatt egy finom, jópofa, hétköznapi előétel.

Narancsos kacsamell saláta


Narancsos kacsamell saláta

Egyszer egy étteremben ettem egy nagyon finom gyümölcsös kacsamell salátát. Különböző gyümölcsökkel is finom volt, de nekem azóta is nagy kedvenc a kacsamell naranccsal. Ezen az alapötleten indultam el.

Hozzávalók a kacsához:

1 kacsamell
pár kanál narancslekvár
friss gyömbér
só, frissen őrölt bors
szójaszósz




A narancslekvárt összekeverem ízlés szerint szójaszósszal (4 kanál narancslekvárhoz mondjuk egy kanál szójaszósz), friss reszelt gyömbérrel, sóval, borssal.

A kacsamellet megmosom, a bőrét beirdalom, sózom, borsozom.

Teflon serpenyőben sütöm a kacsa mindkét oldalát 2-2 percet.
Kiemelem onnan, átteszem bőrével lefelé egy jénai tálba, alá öntök egy kicsit a lesült zsírjából, a tetejét pedig megkenem a narancsos mázzal.

A sütőt előmelegítem 220 fokra, ha elég meleg, beleteszem a kacsamellet és kb. 15 percig sütöm fólia alatt(az utolsó 5 percben leveszem róla a fóliát), így mikor kiveszem a kacsamellünk rosé lesz.

Saláta hozzávalói:

1 fej jégsaláta
1 nagyobb répa
1 édeskömény
1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs

A jégsalátát felvágom, a répát megpucolom és a nagylyukú reszelőn lereszelem. Az édeskeményt felvágom, a narancsot pedig apró kockára vágom. Összekeverem a salátát és meglocsolom egy kis olíva olajjal és egy narancs levével.

Könnyen elkészíthető, könnyű, finom vacsora lett belőle:)


Spagetti Carbonara



Spagetti Carbonara

Régebben nem különösen voltam oda a tésztákért, de mivel Andor nagyon szereti az olasz tésztákat ezért valahogy szép lassan én is rájuk szoktam.



Elég nagy szerencse, hogy nem vagyok egy hízós típus:)
Viszont ha valami igazán utálok, az ha szószt, levest porból csinál valaki…és általában a carbonara szósz pont ilyen sajnos.
Pár perc alatt kész van, nem egy nagy dolog megfőzni, de hátha valaki ezen iromány olvasás utána áttér az a saját főzésű carbonara szószra:)

Hozzávalók kb. két személyre:

4 szelet bacon
2 dl tejszín
2 db tojás sárgája
só, frissen őrölt bors
metélőhagyma vagy bazsalikom (szerintem mindkettő jól illik bele)


A bacont felvágom apró szeletekre, hevítek egy kis olajt, rádobom és megsütöm.
Addig a tejszínt egy kis tálkába öntöm, sózom, borsozom, beledobom a két tojássárgáját és aprítok bele friss metélőhagymát és bazsalikomot.
Mikor a bacon már megsült ráöntöm a tejszínes keveréket és kis lángon kicsit kevergetem.
Eközben persze kifőzünk spagetti tésztát, leszűrtük (nem öblítjük le!!!!:)).
A tányérra megy egy kis tészta, rá egy kis szósz, rá parmezán sajt.
Jó étvágyat:)


Szalagos fánk




Szalagos fánk

Tudom, hogy a farsangi időszak már rég elmúlt, de kicsit le vagyok maradva, sajnos. Most nem csak az időhiány, hanem a lustaság is közrejátszott „eltűnésemben”, ezt be kell vallanom. Pedig azért főzni általában sikerült :)
Régóta készültem szalagos fánk sütésére, de mindig túl időigényesnek tűnt a dagasztás, kelesztés miatt. Aztán karácsonyra kaptunk egy szuper kenyérsütő gépet, ami nem csak arra jó, hogy hétvégente arra kelünk, hogy az egész lakást finom, frissen sült kenyér illata lengi be, hanem bizony például egy-egy szalagos fánk tésztáját is könnyűszerrel megdagasztja helyettem :)

A recept eredetileg a Fűszer és Lélekről van. Köszönet a jó receptért, tökéletes, könnyen kezelhető, szép tésztát kaptam.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl meleg tej
5 dkg élesztő (én ennek a mennyiségnek megfelelő szárított élesztőt használtam, nekem az mindig könnyebben használható)
5 dkg porcukor
1 kk só
5 dkg olvasztott vaj
3 db tojás sárgája
1 db tojás
0,5 dl rum
1 narancs reszelt héjja

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, aztán a többi hozzávalóhoz adjuk, és jól összedolgozzuk.
Ezek után a tésztát 15-20 percig dagasztjuk, helyettem ezt a kenyérsütő gép dagasztó programja csinálta, a kelesztéssel együtt, nálam ez majdnem két óra volt. A lényeg, hogy dagasztás után (ha kézzel csináljuk) keleszteni kell a tésztát, legalább duplájára.
Ha ez megvan, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és kerek fánk formát szaggatunk belőle, a közepét kicsit benyomkodjuk, hogy legyen hely majd a lekvárnak.
Így is pihentetjük még őket, én kb. 20 percig hagytam őket relaxálni :)
Egy mélyebb serpenyőben olajt melegítünk, ha forró pár darabonként elkezdjük kisütni a fánkocskákat. Maximum egy percet hagyjuk sülni az egyik oldalát, aztán megfordítjuk, de ekkor már csak fél percet szabad az olajban fürdőzniük.

Ettől lesz a fánk SZALAGOS!:)